Pampeliška je velmi zajímavá léčivka už tím, že ji můžeme využít úplně celou. Nejvíc léčivý je kořen, zpracovat je ale možné i stonky, listy a také krásně žluté květy, které umí rozsvítit louky a stráně. Pampeliška čistí krev, působí blahodárně na ledviny a pokud se potřebujeme zbavit nadbytečných kil, může nám s tím, jak ukázaly vědecké výzkumy, pomoci.

Obsažené třísloviny, hořčiny, aminokyseliny a silice zvyšují tvorbu žluče a povzbuzují orgány v trávicím systému.

Ostatně léčivé účinky pampelišky znali už staří Římané a po tisíce let je ceněnou bylinkou také v tradiční čínské medicíně.

Zázrak jménem pampeliška:

| Video: Youtube

Kořen pampelišky

Pampeliškový kořen se sbírá už v březnu, kdy nad zemí začnou vykukovat první lístky a v dubnu, kdy má nejvíce účinných látek. Protože ale pampeliška roste průběžně od jara do podzimu, můžete na kořeny vyrazit kdykoliv. Důležité je sbírat je ještě předtím, než pampeliška rozkvete.

„Obsahuje inulin, což je velmi dobrý zdroj vlákniny a zároveň prebiotikum, potrava pro žádoucí bakterie ve střevech. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny kořen pampelišky upravuje peristaltiku střev a příznivě ovlivňuje zažívání, zároveň posiluje imunitu a pečuje o tlusté střevo. Tím výrazně podporuje i hubnutí,“ uvádí iReceptář.

Má pro organismus také pozitivní čistící účinky a to nejen na krev, kde reguluje hladinu cukru, ale i na ledviny, játra, slinivku a žlučník. Tím, že působí močopudně, pomáhá vylučovat škodliviny z těla.

Návod na zpracování kořene:

  • Kořeny pampelišky důkladně omyjte od hlíny, nejlépe kartáčkem.
  • Kořeny nakrájejte na menší části, ty silnější na plátky.
  • Nechte kořeny sušit v troubě při teplotě 50 stupňů Celsia, aby se zachovaly všechny prospěšné léčivé látky. Sušit je můžete i v sušičce nebo na proudícím vzduchu.
  • Sušený kořen je možné použít na odvar, nebo ho namlít na prášek a přidávat do krémových polévek nebo pečiva. Upražený prášek lze využít jako bezkofeinovou náhražku kávy.
  • Odvar připravíte ze lžičky sušeného kořene, kterou zalijte 250 mililitry vroucí vody. Necháte aspoň čtvrt hodiny louhovat pod pokličkou. Pít ho můžete dva až třikrát denně. Pijte ho mezi jídly a ne spolu s jídlem.

„Čaj z kořene pampelišky pijte 10 až 15 dní, aby vám pomohl zhubnout. Musíte se však také zaměřit na cvičení a udržování zdravého životního stylu, abyste viděli rychlé výsledky,“ doporučuje web Style Craze.


Nahrává se anketa ...

Listy pampelišky

Pampeliškové listy je nejlepší sbírat od března do května, kdy jsou jemně nahořklé. Starší listy už obsahují mléko a jsou proto už moc hořké. Listy pampelišky podporují chuť k jídlu a pomáhají k lepšímu trávení. Mají vysoký obsah vitamínů B, C a D, železa, zinku i draslíku.

Pampeliška a její účinky:

| Video: Youtube

Čerstvé listy se používají do salátu nebo se dají připravit jako špenát.

Sušené pampeliškové listy se používají do čajových směsí nebo jako přísada do polévek.

Recept na čaj z pampeliškových listů

Pampeliškový čaj je ideální náhradou za jiné kalorické nápoje, protože má nízký obsah kalorií a je plný živin.

„Čaj z pampeliškových listů obsahuje draslík, který zabraňuje zadržování vody v těle. Užívání tohoto zdravého nápoje před jakýmkoli jídlem pomáhá stimulovat žaludeční sekreci, čímž pomáhá se spalováním tuků a odbouráváním cholesterolu, vysvětluje web Style Craze věnovaný zdravému životnímu stylu.

  • Nasekejte lžíci mladých pampeliškových lístků na malé kousky.
  • Dejte do hrnku a přidejte půl lžičky oregana.
  • Zalijte horkou vodou.
  • Nechte 10 minut louhovat a poté sceďte.
  • Pijte třikrát denně po jídle.

Když rozkvetou pampelišky:

Vědecký výzkum

Existují studie, které naznačují, že pampeliškový čaj může skutečně pomoci procesu hubnutí a že extrakt z pampelišky může podporovat snížení tělesného tuku a špatného cholesterolu. Podle studie provedené v Jižní Koreji se má za to, že pampeliškový čaj má stejné účinky jako lék na hubnutí Oralist, který odbourává tuk.

„Zásluhu na tom mají polyfenoly, které blokují aktivitu enzymu potřebného k štěpení tuků během trávení a zabraňují tak vstřebání až 25 procent zkonzumovaného tuku,“ uvádí Časopis Womans World.

Studie probíhaly na myších i na králících, kterým extrakt z listů pampelišky zlepšil lipidové profily a hladinu cholesterolu.

„Vzhledem k tomu, že výzkum účinků extraktu z pampelišky na hubnutí se téměř výhradně týká zvířat, je obtížné definovat vhodnou dávku pro hubnutí člověka. Některé studie na zvířatech bezpečně zahrnovaly dávky, které by u lidí odpovídaly až 1 000 mg denně,“ uvádí web Great Green Wall zaměřený na zdraví. Průkazné studie na lidech zatím ale chybí.

Víte, že …

  • Slovo „pampeliška“ je odvozeno z francouzského výrazu „dent de lion“, což znamená „lví zub“. Vztahuje se k listům květu s ostrými zuby.

  • William Cole, proslulý bylinkář ze 17. století, uvádí mezi výhodami pampelišky, že podporuje činnost jater, žlučníku a sleziny a také, že „úžasně otevírá močové cesty“. Je tedy zřejmé, že diuretické vlastnosti pampelišky byly již dobře známy.

  • Pampeliškový čaj, pokud je užíván v omezeném množství, nezpůsobuje žádné vedlejší účinky. Neměli by ho ale užívat lidé, kteří užívají léky na ředění krve nebo mají problémy s ledvinami.

  • Pampelišková očistná kúra zlepší pleť, kvalitu vlasů a nehtů.

  • Z květů se vyrábí pampeliškový med, víno, sirup i olej.

.