Přesně tak hodnotí pozměňovací návrh, který ve středu prošel sněmovním zdravotním výborem, právník Ondřej Dostál. Návrh totiž mění způsob, jakým se budou obsazovat správní a dozorčí rady zaměstnaneckých pojišťoven. Ty mají dohlížet na to, jak se s vybranými penězi na léčení zachází – například jaký balík peněz půjde v daném roce nemocnicím.

Počítá s tím, že noví radní vzejdou z voleb. Jenomže těch se budou moci zúčastnit jen někteří pojištěnci. Nikoliv všichni. Rozhodovat budou jen zaměstnanci a osoby bez zdanitelných příjmů.

Ilustrační foto
Nemocné děti? Pojišťovny jejich rodinám zaplatí pomoc

„Tím je ale volebního práva zbaveno několik milionů státních pojištěnců – například seniorů nebo rodičů na mateřské dovolené. Zúčastnit se nebudou moci ani vysokoškoláci či invalidé,“ hodnotí návrh Dostál. Některé z těchto skupin jsou přitom podle něj obzvlášť zranitelné a zdravotní péči nutně potřebují. „O jejich potřebách ale nyní budou rozhodovat jen zdraví a nikým nevolení lidé, určení ministrem,“ říká právník.

Návrh měl přitom původně zajistit opak: tedy že se budou smět na rozhodování pojišťoven více podílet všichni pojištěnci. „V tomto duchu alespoň rozhodl Ústavní soud, který vyhověl naší stížnosti z loňského roku. V této stížnosti jsme požadovali zrušení vyhlášky z roku 2006, která v rozporu se zákonem umožňovala volit představitele pojišťoven jen velkým zaměstnavatelům,“ potvrzuje senátorka Alena Dernerová, a jedna z iniciátorek stížnosti.

Diabetolog Martin Haluzík, zástupce přednosty Centra diabetologie IKEM
Epidemie cukrovky nepolevuje. Lékaři vkládají naděje do nové léčby

Senátoři podle ní chtěli, aby se praxe změnila a do orgánů pojišťoven se konaly svobodné volby. Třeba jako je tomu v Německu. „Všechno ale nakonec dopadlo jinak,“ komentuje Dernerová. Kontrolu nad hospodařením pojišťoven totiž nakonec ztratí i volení poslanci, kteří doposud schvalovali alespoň zdravotně pojistné plány.

Dostal jsem úkol

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který návrh předložil, ale během jednání zdravotního výboru argumentoval: Volební právo mají mít jen ti, kteříodvádějí pojistné.

Brněnský praktický lékař Vladimír Marek upozorňuje na možnosti přenášení nemocí v městské hromadné dopravě.
Počasí je pro chřipku ideální, v tramvaji se lidé nakazí snadno, varuje lékař

To znamená hlavně zaměstnavatelé, zaměstnanci a také osoby výdělečně činné. „Pokud jde o státní pojištěnce, za něž odvádí pojistné stát, tak za ty by měl rozhodovat stát,“ řekl Vojtěch. Doplnil, že mu tento návrh uložila připravit vláda. Premiér Andrej Babiš se totiž na tomto znění dohodl s Hospodářskou komorou.