Královský dvůr uvedl, že Kate i dítěti se daří dobře a že po porodu, kterého se William zúčastnil, zůstanou v nemocnici přes noc. „Nemohli jsme být šťastnější," uvedl podle agentury AP princ William po narození syna.

Charles se vnuka nemůže dočkat

Královna Alžběta II. a její manžel jsou z narození pravnuka nadšení a stejně zareagovali také prarodiče. „Má žena i já jsme neskutečně šťastní z příchodu mého prvního vnoučete. Pro Williama a Kate to je mimořádná chvíle a my jsme velmi nadšení z narození jejich chlapce," uvedl Williamův otec princ Charles v prohlášení. Dodal, že se již nemůže dočkat, až vnuka uvidí.

Gratulace z Bílého domu

William o narození syna nejprve informoval královnu Alžbětu II., která se podle tradice má dozvědět zprávu jako první, následně i svého otce Charlese a bratra Harryho. Mezi prvními, kdo se o novém členovi královské rodiny dozvěděl, byl podle televize SkyNews také britský premiér David Cameron. „Je to důležitý okamžik v životě našeho národa, ale předpokládám, že je to především nádherný okamžik pro srdečný a milující pár, který má čerstvě narozeného chlapečka," řekl Cameron.

S gratulací přišel nedlouho poté také Bílý dům. „Přejeme jim všechno to štěstí a požehnání, které přináší rodičovství," uvedli ve společném prohlášení prezident Barack Obama a jeho žena Michelle. Na prezidentově twitterovém účtu se spolu s gratulací objevila fotografie Obamy držícího v rukou dítě.

Přímý přenos dění před porodnicí a Buckinghamským palácem sledujte zde.

Oznámením o narození nového dědice trůnu, který je v následnictví třetím po svém dědovi Charlesovi a otci Williamovi, královský dvůr porušil tradici, podle které se zpráva o porodu nejprve vyvěšuje na stojan před Buckinghamským palácem. Zde se oficiální dokument podepsaný čtyřmi členy lékařského týmu objevil až později, což nadšeným pokřikem kvitovaly stovky přítomných lidí, z nichž někteří čekali před palácem přes 12 hodin. Další stovky nadšenců z Británie i dalších zemí očekávaly zprávu přímo před nemocnicí, kde narození oznámil uniformovaný královský vyvolavač. „Je to skvělá zpráva, milujeme královskou rodinu a přejeme jim všechno nejlepší," řekl reportérce SkyNews jeden z přihlížejících Bri­tů.

V ulicích Londýna vypukly večer mohutné oslavy a britská metropole žila narozením královského potomka na každém kroku. „Je to kluk!" oznamovaly nápisy promítané na některé z budov, zatímco obří kolo London Eye se rozsvítilo v barvách trikolory britské vlajky.

Pamětní mince

Královský palác oznámil, že nechá vyrazit sérii pamětních mincí, které dostanou děti narozené ve stejný den jako potomek Williama a Kate.

Vévodkyně přivedla syna na svět v Lindoově křídle nemocnice Panny Marie. Ve stejné porodnici se v roce 1982 narodil i William. V porodnici byla Kate od šesté hodiny ranní místního času (07:00 SELČ).

Rodokmen Windsorů.

Vévodkyně přivedla syna na svět v Lindoově křídle nemocnice Panny Marie. Ve stejné porodnici se v roce 1982 narodil i William. V porodnici byla Kate od šesté hodiny ranní místního času (07:00 SELČ).

VIDEO OFICIÁLNÍHO OZNÁMENÍ ZDE

Chronologie vztahu Kate a Williama a královského těhotenství

Září 2001 – princ William se seznámil s Kate Middletonovou na skotské univerzitě St. Andrews, kde oba studovali historii umění.

Vánoce 2003 – dvojice spolu údajně začala chodit poté, co si pořídila společné bydlení ještě se dvěma kamarády. Byly též zveřejněny jejich fotografie ze společné lyžařské dovolené ve Švýcarsku.

16. listopadu 2010 – bylo oficiálně oznámeno zasnoubení Kate a Williama. Princ požádal Kate o ruku na soukromé dovolené v Keni měsíc předtím.

29. dubna 2011 – svatba královského páru, okázalý ceremoniál v londýnském Westminsterském opatství. William a Kate se stali vévodou a vévodkyní z Cambridge.

3. prosince 2012 – Buckinghamský palác oznámil, že Kate je těhotná a že byla hospitalizována kvůli silným ranním nevolnostem. Po třech dnech ji z nemocnice propustili a termín porodu byl ohlášen na červenec.

5. února 2013 – královský pár odjel na dovolenou na ostrov Mustique v Karibiku společně s rodiči Kate.

5. března – Kate údajně z nepozornosti málem prozradila pohlaví potomka. Při přebírání plyšového medvídka od ženy z davu v anglickém Grimsby jí ujelo: „Děkuji vám. Nechám si to pro svou d…" Pak se ale rychle opravila: „…pro své děťátko." Tato událost vyvolala vlnu sázek na královskou dceru.

17. března – Kate prohlásila v rozhovoru s účastníkem vojenské přehlídky na oslavu svátku svatého Patrika, že neznají pohlaví dítěte, ale že ona by si přála chlapce a William holčičku.

4. června – William a Kate se vrátili na místo svého sňatku, když se společně s královskou rodinou zúčastnili slavnostní bohoslužby na oslavu 60. výročí korunovace královny Alžběty II. ve Westminsterském opatství.

15. června – vévodkyně Kate se naposledy oficiálně objevila na veřejnosti na tradiční vojenské přehlídce v Londýně na oslavu královniných narozenin.

19. června – bylo potvrzeno, že Kate chce rodit v soukromé nemocnici Panny Marie v centru Londýna, kde před 31 lety poprvé rodila i princezna Diana. Též bylo oznámeno, že Kate doufá v porod přirozeným způsobem.

22. července – Kate a William dorazili brzy ráno do nemocnice a Kensingtonský palác potvrdil, že Kate rodí.