„Příprava na soutěž v naší obci byla veliká hlavně díky tomu, že lidé svou ves mají rádi. Když se dozvěděli, že pro ni něco mohou udělat, tak aniž bych se musel někoho prosit, sami se vrhli na úklid, pomáhali, organizovali, co bylo potřeba," netajil v ponděllí radost starosta Josef Jarcovják.

Ve výhru mnozí obyvatelé obce, která se nachází v přírodním parku Hostýnské vrchy, věřili.

„O úspěchu se dozvídám teď od vás. Je to perfektní záležitost. Nemyslel jsem si, že bychom v soutěži mohli dopadnout jinak. Kulturní život je velice obšírný, tradice tu uchováváme, obecní zastupitelstvo nás podporuje," zhodnotil například Petr Zbranek, předseda Valašského souboru Kašava.

Obec ze Zlínska odbornou hodnotitelskou komisi zaujala svou architektonickou podobou či právě bohatým kulturním životem, na který poukázal i její hrdý obyvatel. Obec v poslední době investovala do přestavby mateřské školy na obecní úřad, který zároveň i zateplila a vyměnila v něm zdroj tepla. Nemalé peníze spolykala také úprava návsi, kde vznikl pěkný prostor pro pořádání akcí jako například kácení máje či třeba slavnost Božího těla.

„Co nám bohužel chybí, je dopravní infrastruktura, napojení obce na stranu Slušovic a Hvozdné, rozvoj vesnice brzdí i oprava hřbitova. Není jednoduché ji připravit," nastínil přetrvávající potíže obce její starosta Josef Jarcovják.

Do letošní Vesnice roku se přihlásilo 17 obcí, což je o dvě více než vloni. Do komise usedla například starostka Babic (loňský vítěz) Martina Horňáková. „Bylo velmi těžké vybrat nejlepší. V užším finále byly všechny obce úžasné. Některé do prezentace zapojily půl dědiny," usmála se starostka. Nuda a nezajímavost prostor nedostaly.

„Jeli jsme například koňským povozem, na kolech, mikrobusem, šli jsme pěšky, svezli jsme se starým hasičským vozem, v Hošťálkové jsme byli zase vyvezeni plošinou, abychom měli pěkný výhled," prozradila zajímavosti z návštěv obcí. Z jídla zase ochutnali různé speciality, jako ovčí či kozí sýry, klobásky či koláčky.

Další ocenění v různých kategoriích za Zlínsko získaly také obce Rudimov, Žlutava a Nedašov.

Oceněné obce:

Kašava - Zlatá stuha, vesnice roku

Hošťálková - Modrá stuha za společenský život 

Jalubí - Bílá stuha za činnost mládeže 

Osíčko - Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí 

Rudimov - Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem