V kritickém stavu není ani další žena (62 let) ležící v nemocnici, u té se otrava po požití pančovaného alkoholu ještě nepotvrdila. Stejně tak lékaři čekají na výsledky testů jejího syna (38 let), který se nechal hospitalizovat na doporučení policie.

V úterý ráno byla navíc v jednom z panelových bytů na sídlišti Jižní Svahy nalezena mrtvá žena (61 let), která podle všeho také vypila pančovanou lihovinu. Policisté čekají na pitvu také u ženy 
z Fryštáku (62 let), která údajně vadný alkohol také požila a zemřela.

Ve všech případech šlo zřejmě o rum anebo vodku zakoupenou v prodejně na sídlišti Jižní Svahy.

V ubytovně v Oseku nad Bečvou na Přerovsku na otravu navíc zemřel pětačtyřicetiletý muž z Napajedel. Kde vzal alkohol on, zatím není jasné.

Prvního pacienta vezli v pondělí večer

Záchranka nejprve v pondělí večer odvezla do krajské nemocnice osmapadesátiletého muže ze Zlína s podezřením na otravu metylalkoholem.

„V úterý ráno jsme 
se stejnými příznaky převezli 
i osmačtyřice­tiletého muže 
a jeho osmapadesátiletou přítelkyni," informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Už kolem druhé odpolední sanitka vezla dvaašedesátiletou ženu. „Měla příznaky, které odpovídaly otravě metylalkoholem," řekl mluvčí.

Později nemocnice přijala 
i osmatřiceti­letého syna zmíněné ženy. Hospitalizaci mu doporučila policie, protože syn s matkou popíjel alkohol.

Všech pět pacientů leží
ve zlínské krajské nemocnici. „Výsledky laboratorního vyšetření potvrdily, že v prvních třech případech šlo skutečně 
o otravu metylalkoholem," podotkla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Ještě v úterý odpoledne byli muži v kritickém stavu uvedeni do umělého spánku. Ženy jsou na tom o něco lépe. 
U nejmladšího muže se známky otravy ještě neukázaly.

Rum z Jižních Svahů

Záležitostí se intenzivně zabývá zlínská policie. „Zatím víme, že žena s mužem, kteří byli hospitalizováni v úterý ráno, pili rum zakoupený nejspíš v prodejně na sídlišti Jižní Svahy," vysvětlila mluvčí policie Lucie Javoříková.

Tuto lihovinu si v té samé prodejně zřejmě koupila i další přiotrávená žena. Večerka, která se nachází přímo v budově I. segmentu, byla v úterý celý den zavřená. Uvnitř bylo několik lidí, včetně pracovníků celní správy, kteří zřejmě zjišťovali, zdali skutečně mohl nebezpečný rum pocházet
 z tohoto obchodu.

Majitel prý dovážel neokolkovaný rum

„Vím od své známé, že majitel tam dovážel neokolkovaný rum a vodku. Sám jsem to kdysi ochutnal a bylo to hrozné," prohlásil jeden z kolemjdoucích mužů, který ale nechtěl prozradit své jméno.

Podle místních lidí si do této večerky chodili kupovat 
alkohol zejména alkoholici 
a sociálně slabí. „Mají to tam hodně levné, takže se není 
čemu divit. Nicméně je to hrozné a já doufám, že až policie toho původce chytne, tak dostane tvrdý trest," řekl Deníku František Novotný ze Zlína.

Kriminalisté od úterního rána šetří také úmrtí jednašedesátileté ženy, rovněž ze sídliště Jižní Svahy. V jejím pronajatém bytě ji našel bez známek života jeho majitel. I zde má policie podezření, že se jednalo o otravu metylalkoholem. „Nasvědčují tomu 
i svědecké výpovědi, podle nichž měla žena večer popíjet alkohol," podotkla mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková.

Zda se skutečně jedná o oběť nebezpečného pančovaného alkoholu, bude policie s jistotou vědět až po nařízené pitvě. Podle sousedů mrtvé ženy si dotyčná ráda dala nejednu skleničku. „Ráno jsem viděla, jak ji nesou do sanitky. Měla úplně fialové rty. Říkalo se, že si ráda vypije. Ale je hrozné, co se jí stalo," konstatovala sousedka.

Další ženou, která zřejmě zemřela po požití metylalkoholu, je dvaašedesátiletá obyvatelka Fryštáku. Mrtvou ji našli už v sobotu, i v tomto případě se čeká na výsledky nařízené pitvy.

Situaci nechce podcenit ani zlínská radnice. „Vyzývám veřejnost k opatrnosti, nikdo by za této situace neměl pít rozlévaný alkohol nebo alkohol s nejasným původem, který může být distribuován 
i v lahvích. Provozovatelé restaurací či prodejních stánků s takovým zbožím by měli prodej přerušit, a to i ve vlastním zájmu," upozornil primátor Miroslav Adámek.

V úterý odpoledne dokonce zasedl krizový štáb města 
a několikrát za den se z městského rozhlasu ozvalo varování, aby lidé v žádném případě nekupovali rozlévaný alkohol či lahve s kořalkou nejasného původu.

Zakázali prodej 
ve třech stáncích

Restaurace i místa, kde by se taková lihovina mohla prodávat, mezitím obcházejí pracovníci živnostenského odboru společně s celní správou 
a kontrolují původ prodávaného alkoholu.

„Prozatím jsme ve třech stáncích Pod kaštany zjistili prodej rozlévaného alkoholu
a následně jej zakázali. V kontrolách provozoven budeme pokračovat i následující dny," upozornil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Po původci nebezpečného pančovaného alkoholu pátrají policisté po celé republice. Stopy vedou do Likérky Drak ve Chvalčově na Kroměřížsku. „U několika otrávených osob jsme našli lahve s etiketou tohoto výrobce. V této chvíli však nelze říct, zda alkohol, který byl uvnitř, obsahuje metylalkohol. To nám prokážou až toxikologické rozbory," sdělila mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková.

Čtěte také Podezřelá likérka z Chvalčova pozastavila provoz

Tyto lahve byly nalezeny u otrávených ze ZlínaTyto lahve byly nalezeny u otrávených ze ZlínaTyto lahve byly nalezeny u otrávených ze Zlína

Předseda krajské lékařské komory Petr Nečas: Otrava metylalkoholem prý bývá horší u notorických pi­janů

Smrtelné může být už vypití malého množství metylalkoholu. Podle předsedy krajské lékařské komory Zlínského kraje Petra Nečase člověka mohou zabít pouhé dva panáky o objemu 0,04 cl.

„Po vypití metylalkoholu se v játrech vytváří jedovaté látky, včetně kyseliny mravenčí. Ta způsobuje oslepnutí. Proto se jako jeden z prvních příznaků otravy metylalkoholem objevují poruchy zraku, kdy poškozený může vidět například tmavé skvrny či může jinak vnímat barvy," vysvětlil pro Deník lékař.

K poruchám zraku se podle něj často připojují bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a poruchy vědomí, které mohou skončit až bezvědomím.

„Vše ale závisí na velikosti vypité dávky a hmotnosti člověka. Údajně horší stav se projevuje u notorických alkoholiků," doplnil Nečas.