„Dva dny cestovaly v bedně vezené autem, ale jsou v pořádku. Mají jen lehké škrábance na hlavě. To víte, zvíře se zkusí dostat ven z bedny, ale když pochopí, že to nejde, nechá toho," vysvětluje zoolog Pavel Shromáždil.

Obě mladé samice se narodily v zajetí. Proto pracovníci zoo neočekávají, že budou mít s aklimatizací problémy.

„Poté, co jsme je vykládali z bedny, nezuřily a ani divoce neběhaly po bedně. Občas sice zavrčely, ale spíše jen polehávaly. Po otevření bedny šly dovnitř výběhu a začaly s průzkumem," popisuje první hodiny po příjezdu lvic zoolog.

Také lev Trezor změnu přijal dobře. „První den, kdy přijely, jsme ho pro větší klid uspali. Ve středu byl ještě trochu malátný. Pospával, když jsme ho pustili do venkovního výběhu. Co je důležité, nechová se podrážděně ani majetnicky k teritoriu, které dříve bylo výhradně jeho," usmívá se zoolog.

Teď lvice čeká seznámení s prostředím. Musí si zvyknout na jiné ošetřovatele, kteří mluví řečí, jakou nikdy neslyšely. Výběh je tu úplně jiný, než na jaký byly zvyklé.

„Zatím je ven nepouštíme. Nechceme nic uspěchat. Ve výběhu mají vyhřívanou podlahu, ale venku by jim mohla být zima a ony náš výběh neznají. Nevědí tedy, jak se vrátit zpět do tepla a mohly by i prochladnout," říká Pavel Shromáždil.

Lvice si musí navyknout také na trochu odlišné maso. Týdně prý sežerou až deset kilo. Nedáváme jim pouze svalovinu, k dobrému trávení totiž lvi potřebují i kosti a kůži, jinak by mohli dostat průjem," objasňuje zoolog.

Pracovníci zoo nemají v úmyslu spářit mladé lvice z Trezorem. Ve svých devatenácti letech je na to lev prý příliš starý, navíc nepatří ani ke stejnému poddruhu lva.