Archeologové končí výzkum u kostelíka ve Štípě. Hřbitov byl zrušen dost neeticky

Práce to však byla doslova mravenčí. V okolí kostelíka totiž býval kdysi hřbitov, který byl zrušený poměrně drsným způsobem. Archeologové tak místo jednotlivých hrobů objevovali nejprve nahodilé hromady kostí.

Odvezly se pryč jen náhrobky

„Ostatky byly různě rozházené. Hned u lebky ležela třeba stehenní kost. Patrně se tu ten hřbitov rušil dost neetickým způsobem," prozradil vedoucí výzkumu Ivan Čižmář. Jinými slovy, hřbitov se zrušil jen na papíře. Odvezly se náhrobky, ale řada kosterních pozůstatků byla ponechána v zemi.

Nyní jsou archeologové zhruba dva metry pod povrchem, kde zkoumají a dokumentují hroby staré asi dvě stě padesát let. Ve výkopech jsou dobře vidět kostry, které třímají i staré růžence a medailonky. Ostatně právě podle medailonků se bude vědět víc. Na řadě z nich je totiž vyražen i letopočet. Některé kostry nejsou ani uloženy v rakvích, ale jen v jakémsi bednění.

„Museli jsme se ale prokopat velkou vrstvou dvacátého století," doplnil archeolog. Co to znamená? Jednoduše to, že místo historických artefaktů se archeologové museli prokopávat skrze pet láhve, fólie, skleněný odpad a další „cennosti".

Ostatky lidí z 18. století však neskončí v muzejním depozitáři. Po prozkoumání budou kosti uloženy opět do země.

„Počkáme, co řeknou památkáři, ale budeme chtít ostatky pochovat poblíž kostelíka. Patrně do společného hrobu. Dnes už totiž jednotlivce nedohledáme," informoval Miroslav Kašný, náměstek zlínského primátora, který je předsedou Communitas auxilium. Právě to se snaží kostelík zachránit.

Nejcennější nálezy však učinili badatelé už v roce 2012 a vloni. Pod podlahou kaple bylo objeveno několik krypt, kde byla dokonce nalezena i kostnice. Tedy místnost vyskládaná desítkami kostí a lebek.

V lokalitě kopou archeologové právě z důvodu rekonstrukce kaple. Památku ničí především vlhkost. Členové sdružení Communitas auxilium záchranu kostelíka iniciovali a také při opravách pomáhají.

„V severní části už máme udělanou drenáž a podél kostelíka je vykopaný vzduchový kanál. S pracemi budeme pokračovat už teď anebo až na jaře. Záleží na počasí," doplnil Miroslav Kašný. Také připomněl, že rekonstrukce v této podobě by bez podpory ministerstva kultury a zlínského magistrátu nebyla možná. Většinu oprav by sdružení rádo stihlo do září, kdy se ve Štípě koná velká slavnost.

„Připomeneme si 250 let od přenesení sošky Panny Marie z kostelíka do chrámu," připomněl František Sedláček, duchovní správce farnosti. Třeba nová fasáda kostelíka se podle Miroslava Kašného do oprav patrně nestihne. Stavba by však měla být na podzim veřejnosti přístupná.