Italové špagety pochopitelně nedělají z vaječných těstovin s kečupem a uzeninou. Užívají zdravější semolinové těstoviny s čerstvými nebo nakládanými rajčaty. Podle různých regionů se recepty na "spaghetti al pomodoro" obměňují. Základ je však vždy stejný. Pokud máte čerstvá, chutná rajčata, použijte je na pravé italské špagety. Rychlá a jednoduchá příprava vás odmění delikátním výsledkem.

Příprava: Potřebovat budete několik čerstvých rajčat. Rajčata by měla být naducaná sluníčkem a výrazné chuti, neboť jsou to hlavně ona, kdo určují konečnou chuť pokrmu. Důležité je také použít italské semolinové špagety. Jsou o něco dražší. Jsou o něco dražší a chutnají trochu jinak, než běžné těstoviny. Obsahují však více vlákniny a pomáhají našemu zažívání.

Špagety dejte do mírně osolené vroucí vody a vařte asi osm minut. Důležité je těstoviny nerozvařit, ale uvařit tak, aby zůstaly pevné konzistenci, takříkajíc "na zkus". Ideální doba je asi 8 minut, dle instrukcí na obalu. Rajčata mezitím nakrájejte na kousky. Nechte rozehřát pánev a pokapejte olivovým olejem. Olivový olej má vynikající zdravotní i chuťové kvality, nenechejte jej však přepálit. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Nechte chvíli orestovat. Poté, co vaši kuchyni zavine rajská vůně česneku a olivového oleje, přidejte nakrájená rajčata. Promíchejte, mírně osolte a opepřete, dle chuti. Čím výraznější chuť rajčat, tím méně je třeba dochucovat. Přidejte několik lístků čerstvé bazalky a nechte působit. Po chvíli zalijte směs naběračkou vody z těstovin. Směs nenechte rozvařit, stačí několik minut. Uvařené špagety můžete přidat rovnou do směsi nebo nechat obě složky zvlášť a smíchat až na talíři. Pro ideální efekt posypte trochou italského parmazánu. Buon appetito!

Ingredience na tři porce

450 g semolinových špaget
4-5 větších, čerstvých rajčat
najemno nakrájenou cibuli
stroužek česneku
lžíci olivového oleje
sůl, pepř, lístky čerstvé bazalky