PŘIPRAVENI NA PRŮMYSLOVOU REVOLUCI? 

„Vidím skepticky to, že by kraj měl podporovat průmyslovou revoluci 4.0. To je záležitost jednotlivých podniků,“ uvedl hejtman.

„Dříve jsme průmysl chápali jako pokrok a nahrazení procesů, dnes nahrazujeme lidi,“ doplnil hejtman. Upozornil, že zejména na středních školách by se měli více orientovat na průmysl. Nahrazování lidí stroji je již praxí. 

„Je problém najít dostatek lidí, snažíme se to nahradit robotizací,“ řekl další z hostů Čestmír Vančura, šéf Kovárny Viva ve Zlíně. 
Na budoucí vývoj se chce více připravovat i zlínská univerzita. „V nejbližších letech hodláme investovat do infrastruktury více než dvě miliardy. Specifickou položkou je vybudování robotické laboratoře,“ uvedl rektor Petr Sáha. 

„Vše má svou míru,“ kontroval ředitel Gymnázia Uherské Hradiště Zdeněk Botek na dotaz, zda by se mělo více studentů připravovat na technické profese.

„Podnikatelé hledají cesty, jak studentům přiblížit průmyslové obory, podporují technické studium. Ale z mé zkušenosti není ani dostatek pedagogů. Jednoznačné volání po technických oborech není správné, je třeba i doktorů, profesorů a podobně,“ vyjádřil se. 

PLATBY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH

Hejtman se netajil tím, že by byl pro zavedení poplatků ve školství. „Nám tady vystudují například lékaři z našich daní a pak jich třetina odejde do zahraničí,“ uvedl Jiří Čunek s tím, že takto nastavený systém považuje za nefér. „Němci a Francouzi nám ty lidi přetahují,“ doplnil hejtman.

„Oni si vyzobávají ty nejlepší,“ vyzdvihl. „Nechť je tedy bezplatné školství, ale pokud pak chtějí odejít do zahraničí, tak ať si studium zaplatí,“ vysvětlil. Podle rektora UTB je to ale nereálné. „Zcela určitě na to mentálně nastaveni nejsme. Volný pohyb po Evropě je privilegium, které se vybojovalo.

Pro nás je lepší, když ten student odejde do zahraničí a pak se vrátí a je z něj mnohem kvalitnější člověk,“ reagoval na slova hejtmana. I na zlínské univerzitě studují v angličtině a vzdělává se zde velká řada mladých lidí ze zahraničí.

„Dnes bychom výzkum na univerzitě vůbec nemohli praktikovat bez zahraničních studentů,“ konstatoval Sáha. „Já uznávám volnost pohybu, zboží, lidí… ale za své,“ zdůraznil hejtman Jiří Čunek. „Nic není zadarmo,“ uvedl. 

BUDEME PUPKEM KREATIVNÍHO PRŮMYSLU?

Lidé z regionu odcházejí. Zejména mladí. Dá se tomu zabránit? Hejtman v tom má jasno. „Jsem přesvědčen, že porodnost je první krok k tomu, abychom něco změnili,“ zaznělo z úst Jiřího Čunka. S úsměvem a bleskově reagoval předseda představenstva společnosti Agel, provozující po celé republice zdravotnická zařízení, Milan Leckéši.

„Na zvýšenou porodnost jsme připraveni, přijďte rodit,“ zavtipkoval. „Velkou výhodou je to, že tady máme univerzitu, protože mladí lidé tady mohou vystudovat. A když tady budou mít přijatelné zaměstnání, tak tady i zůstanou,“ myslí si Čunek.

„Zlínsko má největší koncentraci gumárenství v celé Evropě. Je jen otázka času, kdy začnou vznikat kvalitní potravinářské firmy. Vybudování firmy ale není otázka dní, rozhodujících je sedm let,“ uvedl rektor UTB Petr Sáha.

„Jednoho krásného dne budeme centrum Evropy, co se týče kreativního průmyslu,“ myslí si rektor s tím, že to určitě nebude v roce 2026. Pesimistou je v tomto směru ředitel uherskohradišťského gymnázia Botek.

„Za 25 let se to tady nezlepšilo. Máme stále nejnižší platy. Dvě třetiny našich studentů zůstávají v Praze, Brně či Ostravě. Opravdu mám výborným studentům říkat, zůstaňte tady, když jim zde nikdo nenabízí práci a plat, které odpovídají jejich výjimečným schopnostem?“ ptal se.

SNAZŠÍ CESTOVÁNÍ? 

Dostalo se i na dotazy čtenářů Deníku, kteří je mohli zasílat elektronicky. Jeden z nich směřoval k chybějícímu a fungujícímu Integrovanému dopravnímu systému v kraji. "Probíhá příprava výběrového řízení na dopravce a předpokládáme, že koncem příštího roku by mohlo být vysoutěženo," odpověděl hejtman Jiří Čunek s tím, že by se mělo jednat i o přesah do sousedních krajů. Cestující by tak na jednu kartu mohli cestovat u všech dopravců v kraji a částečně i mimo něj.

Akci jste s námi mohli sledovat ON-LINE. 

Online reportáž

Teplána OtrokoviceZdroj: DENÍK/archiv Zlínský krajZdroj: DENÍK/archivDeník s vámiZdroj: DENÍK/archiv