Žádné tajemství v tom vlastně není. Jedná se o tradiční zeleninový pokrm s kořením, který se používá jako příloha k masu. Jí se však také samotný nebo s chlebem. Stejně jako další národní pokrmy, i ratatouille se vyskytuje v mnoha různých obměnách. Původní verze pochází z prosluněného města Nice a jeho okolí. Plný název pokrmu také zní ratatouille niçoise. Pojďme se nyní podívat, jak se francouzská zeleninová pochoutka připravuje.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky a plátky. Česnek můžete vylisovat, cibulku nakrájejte spíše nadrobno. Každý druh zvlášť pak orestujte na olivovém oleji s hrstí provensálských bylinek. Orestovanou zeleninku pak promíchejte ve větším hrnci, osolte, opepřete, přidejte snítko tymiánu a rozmarýnu a zalijte sklenicí bílého vína. Přikryjte pokličkou a nechte dusit, dokud zelenina úplně nezměkne. Podávejte s chlebem, tousty, omeletou, masem či jako přílohu k různým pokrmům. Bon appétit!

Ingredience: olivový olej, 1-2 lilky, 1 větší červená paprika, 1 oranžová nebo žlutá paprika, 1 velká cuketa, 4-5 rajčat, cibule, 2 stroužky česneku, šálek bílého vína, sůl, pepř, tymián, petržel, bazalka, rozmarýn, provensálské koření.