V slavnostním průvodu pochodovalo na tři tisíce krojovaných  

Hodinu a půl trvající cesta průvodu na Masarykovo náměstí uzavřela na několik desítek minut také hlavní cestu na Sokolovské, Všehrdově či křižovatku obou ulic s Třídou Maršála Malinovského.

„Všechny ulice, jimiž putuje průvod, byly mezi devátou a jedenáctou hodinou na čas uzavřené. Žádné velké komplikace to však nezpůsobilo,“ sdělil za organizátory ředitel Klubu kultury Antonín Mach.

Vůbec poprvé si Slovácké slavnosti vína a otevřených památek nenechal letos ujít ani Tomáš Borůvka, který přicestoval do Uherského Hradiště až z České Třebové.

„Vzhledem k tomu, že chodím s holkou z Moravy, byly slavnosti jednou z akcí, kterou jsme si společně nemohli nechat ujít. Později určitě vyrazím do Vinohradské ulice, ale také na návštěvu věznice. Do té se těším vůbec nejvíc,“ prozradil hlavní body svého plánu na sobotu 9. září.

Slovácké slavnosti vína, 2016. Ilustrační foto
Slovácké slavnosti nejsou pouze o víně, ale i o památkách. Lákají i na novinky

Na Masarykově náměstí pak byli krojovaní přivítaní Janem Pášmou a Terezou Habartovou, coby dvojicí moderátorů.

„Oblast Dolního poolšaví je typická svou pohostinností a vlídností. Vínem a slivovicí a slováckým folklorem. Mikroregion nese motto „Na břehu řeky Olšavy“.

Krajinný ráz mikroregionu je dán nivou řeky Olšavy náležející k Dolnomoravskému úvalu,“ glosovali společně představení Kunovic, Popovic, Podolí, Veletin, Drslavic a Hradčovic. 

Po skončení slavnostního průvodu se zástupci jednotlivých obcí rozešli do jednotlivých stanovišť svých mikroregionů po Uherském Hradišti, kde mají nachystán další program po téměř celou sobotu.

Fotosoutěž slavnosti vína 2007
Fotili jste Slovácké slavnosti vína? Pochlubte se se svými fotkami!

V mikroregionu Za Moravú ukázali oceněné kraslice  

Největším lákadlem na stanovišti mikroregionu Za Moravú byly mimo specialit topolské pekárny či mistřického burčáku kraslice Marie Sekaninové, která byla za jejich ruční vyškrabování žiletkou dokonce oceněna v roce 2015 Slováckým muzeem.

Jak sama osmdesátiletá Marie Sekaninová sedící v sobotu u stánku před altánem v uherskohradišťských Smetanových sadech řekla, vyškrabávání největšího, pštrosího vajíčka, může zabrat až týden soustředěné práce. 

„Na techniku vyškrabávání jsem přišla už v šestnácti letech, když jsem se učila na elektromechanika a kamarádka donesla černou slepičí kraslici, která se jí rozbila. Na zkoušku jsem si jí kousek vzala domů, našla tatínkovu žiletku, natřela vajíčko tuží a zkusila něco vyškrábat,“ popsala své začátky Marie Sekaninová. 

Dnes se její řemeslo dědí v rodině z generaci na generaci.

„Sestřina dcera se to naučila tak dobře, že to sama předvádí třeba až v Javorníku,“ pochvalovala si zájem nejbližších. 

Velká poptávka však byla také o burčák, který nabízel mistřický stánek.

„Nabízíme dědkovu klobásu, klobásky od nás z Mistřic a samozřejmě burčák a víno. Měli jsme asi šest set litrů burčáku. Teď odbíjí čtvrtá hodina a máme necelých sto litrů, takže ten chutná velice,“ dodal starosta Mistřic Vladimír Sedláček. 

V altánu pak vystoupily Děvčice z Kněžpola, Mistřické Frajárky i dechová hudba Topolanka. 

U altánu v uherskohradišťských Smetanových sadech se představil na Slováckých slavnostech vína mikroregion Za Moravú.
V mikroregionu Za Moravú ukázali oceněné kraslice

Parní lokomotiva Rosnička přivezla do Hradiště soupravu plnou návštěvníků Slováckých slavností vína  

Stovky lidí přivezla v sobotu 9. září na Slavnosti vína a otevřených památek do Uherského Hradiště historická vlaková souprava Českých drah tažená parní lokomotivou s názvem Rosnička.

Její ranní cesta začala krátce před půl osmou na nádraží v Olomouci, odkud se vydala přes Přerov, Hulín, Otrokovice a Staré město až do Uherského Hradiště. Tam dorazila o čtvrt na jedenáct.

Krátce na to odvezla dav pasažérů směrem na Kunovice, Popovice, Hradčovice až do Uherského Brodu. Cestu mezi Komenského městem a metropolí Slovácka absolvovala během dne hned několikrát, aby v 17 hodin vyrazila zpět do Olomouce.

„Přijeli jsme tímto vlakem do Hradiště z Otrokovic a byl to pro nás zážitek. Vagony měly dobové vybavení, jako za První republiky a z venku otevřenými okny dovnitř občas pronikl kouř z lokomotivy. Bylo to úplně jiné cestování. Určitě bychom si to někdy v budoucnu mohli zopakovat,“ řekl Slováckému deníku po vystoupení ze soupravy Petr Mareš, který historickým vlakem cestoval s dalšími čtyřmi kamarádkami.

Parní lokomotiva Rosnička přivezla do Hradiště soupravu plnou návštěvníků Slováckých slavností vína.
Parní lokomotiva Rosnička přivezla do Hradiště soupravu plnou návštěvníků

Šumajzlem, laty, škvarky a dobrým vínem provoněl slavnosti mikroregion Staroměstsko  

„Kroupy, fazole, cibule a škvarky. To vše smícháno a povařeno,“ popsala místní specialitu Újezdce, takzvaný šumajzl, Barbora Gottwaldová.

Její stánek na Slavnostech vína však nabízel mnohem víc, stejně jako dalších osmnáct pultů, které v Uherském Hradišti na nádvoří pod Starou radnicí představovaly mikroregion Staroměstsko a zastupovalo stejný počet obcí.

„Zatím popíjíme jenom vínko a velice mi chutná. Uvidíme, kolik si toho ještě dáme. Do teď jsme si nechali pohárky naplnit pouze od Boršic a Polešovic, nicméně stánků tady je spousta a atmosféra výborná. Navíc si musíme počkat ještě na soubory ze Staráku,“ pochvaloval si Staroměšťan Zdeněk Novák.

Specialit přitom bylo na výběr víc než dost. Traplice nabízely chleba se slaninou, Ořechov domácí perníky, Babice tvarohovo-povidlovou buchtu ze školní jídelny, která jim pomohla v roce 2015 vyhrát soutěž o nejlepší obec Zlínského kraje, a Zlechov místní klobásky či koláčky.

„Snažíme se zde nabízet pouze výrobky od nás, výhradně o speciality z naší obce. Sám mám ale ze všeho nejradši víno od Jakubíka,“ prozradil starosta Zlechova Ondřej Machala.

Mikroregion Staroměstsko se mohl pochlubit také bohatým doprovodným programem, na němž vystoupilo přes sedmnáct souborů, sborů či cimbálových muzik.

„Jsme sbor Floriánky a budeme zpívat na hudební doprovod, cimbálovou muziku Tramín. Jsme sice mladší v porovnání s našimi Drmolicemi, ale to neznamená, že Drmolice jsou starší. Jsou jenom zodpovědnější a zkušenější,“ uvedla jedno z první představení Leona Měšťánková z Polešovic.

Mikroregion Staroměstsko se na Slavnostech vína v Uherském Hradišti představil na nádvoří pod Starou radnicí.
Šumajzlem, laty, škvarky a dobrým vínem voněl stánek mikroregionu Staroměstsko

Mikroregion Dolní Poolšaví nabídl na slavnostech i zabijačkové speciality  

„Měl sem galánečku nedaleko fáry, co sa mně očenka, oj o ňu naplakaly,“ unisono zněly hlasy folklorního souboru Popovjan v parku před obchodní akademií v Uherském Hradišti.

Nejen zástupci Popovic, ale i dalších pěti obcí z mikroregionu Dolní Poolšaví tak bavili v sobotu 9. září návštěvníky Slováckých slavností vína a otevřených památek v Uherském Hradišti.

Jejich povedené taneční pásma navíc doplňovala neodolatelná vůně zabijačkových specialit, kterou připravili dobrovolní hasiči z Drslavic.

„Už od čtvrtka jsme začali chystat všechny suroviny a postupně jsme plnili jitrnice a vařili škvarky, jinak vše ostatní jsme udělali až zde na místě. Celkově jsme měli nějakých čtyři sta porcí ovaru a sto padesát porcí guláše a vlastně už kolem druhé hodiny odpolední jsme byli téměř vyprodaní,“ poznamenal k přípravě zabijačkových specialit místopředseda dobrovolných hasičů Drslavic Martin Hruboš.

Ani ostatní obce mikroregionu se nenechali zahanbit a kromě obligátního vína se k zabijačkovým specialitám čepovalo také pivo. K tomu všemu se na pódiu střídal jeden soubor za druhým.

„Měli jsme vystoupení dlouhé zhruba deset minut, i tak jsme nic nepodcenili a několik týdnů dopředu trénovali. Pro menší soubory je totiž vystoupení na slavnostech prestižní záležitostí,“ vyzdvihl význam slavností pro Popovjan Tomáš Lyko.

Přesně nacvičené choreografie si nakonec pochvalovali i samotní diváci.

„Dcera také tančí na pódiu, tak jsme ji přišli podpořit a podívat se, jak jí to jde. Tradice se nám samy o sobě navíc moc líbí, takže my jsme na slavnostech maximálně spokojení,“ dodala k ukázkám mikroregionu Dolní Poolšaví Hradišťanka Iveta Nožičková.

Na Slováckých slavnostech vína se představil i mikroregion Dolní Poolšaví v parku před uherskohradišťskou obchodní akademií.
Mikroregion Dolní Poolšaví nabídl na slavnostech i zabijačkové speciality