Muž údajně připravil o peníze několik tisíc lidí z celé země, škoda přesáhla 13 milionů korun. Obžalovaný, kterému hrozí pět až deset let vězení, vinu odmítl.

Kadlec dnes k soudu nedorazil. Vzhledem ke své hospitalizaci na neurologickém oddělení Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová však požádala tamní lékaře o vyjádření, zda stav obžalovaného účast u hlavního líčení umožňuje. Dostala kladnou odpověď a pohrozila Kadlecovi vazbou, pokud nepřijde k soudu ve středu. Jeho žádosti dnes ale vyhověla s ohledem na to, že do Zlína přijeli poškození lidé až z Benešovska.

U soudu někteří potvrdili, že nabídky práce v zahraničí uvedené na internetu chápali jako nabídky zajištění zaměstnání a ne pouze zaslání brožury a CD s adresami a informacemi.

„Předpokládal jsem zajištění ubytování a brigádní práce,“ uvedl jeden z poškozených.

„Nabízeli, že zprostředkují zaměstnání, že vyřídí vše za nás,“ uvedla mladá žena. Její kolegyně zase očekávaly, že budou vědět, kdo je jejich zaměstnavatelem, kam pojedou a kolik si vydělají.

„Kladly jsme si otázku, za co jsme vlastně platily?“ popsala další poškozená. Někteří lidé sice přijali, že zaměstnavatele musejí kontaktovat sami, adresy uvedené na CD a v brožuře však podle nich byly neaktuální.

Zájemcům se tak nepodařilo s nikým se spojit. Všichni si také ztěžovali na neochotu zástupců agentury ‚službu‘ reklamovat. Některým prý tvrdili, že je to možné až za rok či dva, jiní lidé se raději smířili se ztrátou peněz a další kroky nepodnikali.

„Myslela jsem si, že to určitě bude nějaký podvodník,“ doplnila další mladá žena.

Podle obžaloby Kadlec uváděl na devíti internetových stránkách záměrně nepravdivé údaje, na jejichž základě žadatelé zaplatili několikatisícový poplatek za zajištění práce v zahraničí, která jim ale zajištěna nebyla. Údajně bylo poškozeno 4246 lidí, od kterých Kadlec získal 13 milionů.

Od dalších 275 osob se prý peníze vylákat jen pokusil, šlo o 806.000 Kč. Kadlec tvrdil, že jeho firmy nabízely jen cestovatelské a překladatelské služby, nikdy prý nenabízely zprostředkování práce v zahraničí.

Soud čeká rozsáhlé dokazování. Spis má zhruba 80.000 listů a obžaloba 360 stran. Obhájkyně Hana Klimová navíc navrhla výslech všech poškozených. Údajně totiž nemohla být přítomna výslechům všech svědků na policii, které se mnohdy časově kryly.

Hlavní líčení je nařízeno na celý tento týden, soud však počítá i s dalšími termíny. Všech by se měl osobně účastnit i obžalovaný, předsedkyně senátu totiž nehodlá vyhovět jeho žádosti o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti.