13.56 - Děkujeme vám za pozornost při sledování on-line přenosů z třídenní návštěvy prezidenta České republiky Milloše Zemana.

13.55 - Tisková konference s novináři ve Zlínském kraji skončila, stejně tak oficiální program návštěvy prezidenta České republiky v regionu. Miloš Zeman se ještě přesouvá do Osvětiman, kde byl tři dny ubytovaný, a pojede do Prahy. V zítřejším vydání Deníku najdete krátký rozhovor s prezidentem, rovněž slíbené informace, jak naloží hlava státu s dary.
Děkujeme vám za pozornost při sledování online.

13.51 - Krátce po zvolení prezidenta do funkce se objevila informace, že by mohl mít Miloš Zeman detašované pracoviště ve Zlíně. Žije ještě tato myšlenka? „Nepovažuji to za mrtvé téma, ale ČR na tom stále není ekonomicky dobře. Revitalizace Vavrečkovy vily jako prezidentova sídla není vhodné. Myšlenka je realizovatelná v případě malé kancelářičky na mrakodrapu – jedna levná místnost, kde bych mohl přijímat své návštěvy z celé Moravy a Slezska," zareagoval Miloš Zeman.

13.44 - „Když jsem byl premiérem, přispěl jsem k obnově Baťova mrakodrapu. Když jsem prezident, budu v tradici pokračovat. Záleží ovšem i na výsledku voleb a na tom, jak bude ministr financí spořivý," vyjádřil se prezident Miloš Zeman k případné finanční pomoci a podpoře obnovy Památníku Tomáše Bati ve Zlíně.

13.42 - Za největší úspěch za půl roku ve funkci považuje Miloš Zeman fakt, že se podařilo zabránit reinstalaci Nečasovy vlády, vlády bývalé koalice v čele s Miroslavou Němcovou, a také že se jmenováním Rusnokovy vlády podařilo prosadit předčasné volby.

13.39 - „Ve Zlínském kraji je Baťův genius loci. Podnikatelský inkubátor, který v regionu vzniká, je charakteristický i tím, že úspěšní zaměstnavatelé přijímají zaměstnance, podporují studenty, nepláčou, že je krize. Řídí se baťovským heslem, což neumí každý," uvedl prezident.

13.37 - Znovu se řeší agitace či nezávislost prezidenta Miloše Zemana, co se předvolební kampaně zemanovců týče. Agitaci opět prezident odmítá.

13.36 - Prezidenta podle jeho slov zamrzela neúčast osmi z deseti lidovců krajského zastupitelstva, když přijel na oficiální návštěvu do Baťova mrakodrapu. „Opravdu nemohu za to, jaká koalice ve Zlínském kraji vznikla. Tento protest pokládám za pošetilý," řekl.

13.33 - „Příznivců a odpůrců na mítincích bylo 50:1, zhodnotil prezident. Odpůrci byli pojízdný cirkus a vytvářeli optický klam, aby vypadalo, že jich bylo více. Spíše mně to pobavilo, abych pravdu řekl," řekl na tiskové konferenci Miloš Zeman.

13.32 - „Prezident má celý valašský kroj, ale chybí mu kotule. Ode mě teď dostane lasturovou," řekl hejtman Mišák, který omylem oslovil prezidenta pane řediteli. „Jak se to zapíná, pane hejtmane?" zeptal se Miloš Zeman. „Nevím, protože jsem kotuli nikdy sám nepoužil, přiznám se," zareagoval hejtman.

13.27 - Právě začal brífink na hradišťské radnici, kterou začíná hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, jenž prezidenta do regionu pozval. Děkuje Miloši Zemanovi za návštěvu a doufá, že se za rok v regionu znovu objeví.

13.23 - Nabízí se otázka, co bude prezident se všemi těmi dary dělat. Oblékne někdy na sebe valašský kroj, nazuje někdy hanácké topánky? Bude chodit v zimě doma v papučích a využije někdy valašku nebo houbařský nožík? Co se všemi knihami, otevře je vůbec někdy? A obrazy? Pověsí si je doma nebo si zřídí soukromou galerii? Deník zjistí.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana ve firmě Kovar v Leskovci.

13.17 - O čem se ví, že prezident Miloš Zeman ve Zlínském kraji dostal: skleničky a karafu na víno na krajském úřadě, na zlínské radnici obraz od Ladislava Pálky s názvem Zlínská archa, historické fotografie Památníku Tomáše Bati a knihy – o zlínské architektuře a s fotografiemi. Ve Slušovicích kroj šitý na míru, klobouk, valašku a ručně dělané papuče ve Valašských Kloboukách, v Leskovci ručně malovanou láhev se slivovicí, obraz od Ilji Hartingera, knihu o Josefu Sousedíkovi a publikaci o Vsetínské nemocnici ve Vsetíně. V Kroměříži dostal také knihy o městě, navíc topánky a kalhoty hanáckého kroje. Houbařský nůž si odvezl z České zbrojovky v Uherském Brodě, z Hradiště zatím nevíme co, ale brzy zjistíme. Dostal i spoustu kytic a zřejmě i pálenky.

13.13 - Tisková konference bude živě přenášena na programu ČT24. Výstup z ní najdete v zítřejším vydání Deníku.

13.08 - Kromě hradišťských zastupitelů jsou v obřadní síni starostové okolních obcí a ředitelé některých firem. S prezidentem jednají bez přítomnosti novinářů. Ti už jsou totiž srocení v jiné místnosti, kde čekají na začátek tiskové konference prezidenta republiky k ukončení návštěvy Zlínského kraje. Začít má ve 13.15.

12.54 - Prezident Miloš Zeman se přesunul na hradišťskou radnici. Setká se tam s městskými zastupiteli a dostane jistě i dárek, který byl doposud (ostatně jako řada dalších) přísně tajný.
Když byl v Uherském Hradišti Václav Havel, odvážel si do Prahy keramickou plastiku výtvarnice Idy Vaculkové i obraz místního autora Zdeňka Červinky.

12.44 - Debata na Masarykově náměstí skončila dotazem, jaký má prezident názor na současnou situaci v Sýrii. Pán, který se ptal, má totiž spolupracovníka ze Sýrie a má tak prý možnost se dostat i k jiným informacím, než jsou slyšet v televizi. Miloš Zeman nepovažuje obecně konflikt v Sýrii za boj dobra proti zlu, ale za boj zla proti sobě – přičemž na jedné straně je diktátor, na druhé fanatičtí islamisti. Žádné opatření ze strany České republiky tudíž podle něj nemá smysl.

12.36 - Miloš Zeman je známý svým přístupem k novinářům, které označuje už léta za pisálky. Na náměstí padl dotaz, jak pozná dobrého novináře od špatného? „Špatný novinář je špatně informovaný," zareagoval mimo jiné prezident.

12.20 - Prezident přivítal písničkáře s transparenty Ziggiho Horvátha, který ho podle jeho slov provází ve Zlínském kraji jako pojízdný cirkus.

12.13 - Nyní už stojí prezident ČR Miloš Zeman na pódiu společně s hejtmanem Stanislavem Mišákem i starostou Květoslavem Tichavským. Začátek návštěvy Uherského Hradiště má totiž vyhrazený pro obyvatele, se zastupiteli města se potká až za půl hodiny. Celkem dlouho se zdržel prezident u ošatky, mařacký chleba mu asi chutnal.

12.08 - V Hradišti je několik set lidí, také hodně cyklistů v dresech. Nechybí ani Zbyněk Horvát s transparenty, který byl ostatně před malou chvílí v poměrně přátelském rozhovoru s krajským radním Lubomírem Nečasem. Už ale přijel na náměstí Miloš Zeman, auto zaparkovalo za pódiem. Vítá jej starosta Květoslav Tichavský.

12:02 - Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti už zaplnili lidé. Vyhrává Cimbálová muzika Babica s primášem Pavlem Frantem. Prezidenta Zemana přivítá krojovaný pár s chlebem a solí. Tentokrát ovšem chlebem mařackým, speciálně upečeným pro tuto příležitost, aby se vlezl do ošatky. Z mařacké chasy se do kroje oblekli Petr Matušina a Zuzana Radová, která je náhradnicí. Dozvěděla se o své misi předevčírem a měla prý co dělat, aby si stihla nachystat kroj. Hlava státu by měla přijet za doprovodu majáků za pět minut.

11:55 - Akciová společnost Česká zbrojovka je významným hráčem na světovém trhu se zbraněmi. Podnik je důležitým dodavatelem pistolí pro ozbrojené složky, vyrábí také sportovní a lovecké zbraně. Neomezuje se však pouze na produkci zbraní. Doplňujícími výrobními programy jsou dodávky dílů pro automobilový průmysl a leteckých komponentů pro zahraniční zákazníky.
Česká zbrojovka exportuje své výrobky do celého světa a například ve Spojených státech jdou na odbyt především dlouhé lovecké zbraně. Velmi perspektivní jsou pro podnik rovněž trhy v Asii, například v Thajsku, Indii, Malajsii a Indonésii. Zajímavá je také Latinská Amerika a Afrika.

11:51 - Mezi přejezdem prezidenta do Uherského Hradiště něco o podniku, který před chvílí navštívil: Česká zbrojovka vznikla před druhou světovou válkou a její dobové přízvisko bylo „kulometná továrna". Již z tohoto označení plyne, že vůbec prvním výrobkem vyrobeným v České zbrojovce byl kulomet LK vzor 30, který si objednalo Ministerstvo národní obrany Československa v počtu 1 350 kusů s dodací lhůtou do konce roku 1937.

11:41 - Miloš Zeman si dává v areálu České zbrojovky před odjezdem do Hradiště cigaretu. Před zaměstnanci zopakoval slova, která už ve Zlínském kraji zazněla několikrát: že nedělá v regionu žádnou politickou agitaci a ať se lidé nenechají agitátory otrávit. Všem pracovníkům popřál hodně štěstí, zdraví a osobních úspěchů. Z dárku měl radost. Poznamenal, že se přihlásí do vývojového týmu zbrojovky, který by vynalezl takový houbařský nůž, jenž rozpozná jedovatou houbu. Sběrače by na možné nebezpečí mělo upozornit červené světýlko.

11:34 - Návštěva České zbrojovky, o které si ještě řekneme za chvilku více, už se pomalu chýlí ke konci. Jen krátce po poledni už má být totiž hlava státu v Uherském Hradišti. Městě, které už také v minulosti hostilo prezidenty Václava Havla i Václava Klause. Oba tam byli oficiálně dokonce dvakrát, Václav Havel v letech 1992 a 1999, Václav Klaus před osmi lety a potom v roce 2007.

11.21 - Není to prvně, co vítá Uherský Brod prezidenta. 28. března 1992 přijel do Brodu Václav Havel, konkrétně u příležitosti 400. výročí narození J. A. Komenského, který tam má i své muzeum. Václava Havla čekaly dva a půl roku po revoluci davy. Třináct let poté, 28. dubna, přicestoval do Uherského Brodu také prezident Václav Klaus s manželkou Livií.

11.08 - V jedné z výrobních hal je už v tuto chvíli připravená na stolech prezentace zbraní, téměř celé portfolio České zbrojovky v Uherském Brodě. V hale čekají desítky zaměstnanců. Už je také jasné, jaký dostane Miloš Zeman v Brodě dárek: bude to exkluzivní houbařský nůž, který vyryli místní rytci. Bude ozdoben iniciály MZ.

11.01 - Jednání, na které nemají novináři přístup, trvá asi půl hodiny. Výrobky společnosti má totiž firma prezidentovi představit až v 11.25.

10.48 - Hlava státu přijela do České zbrojovky dokonce s minutovým předstihem. Hejtman i ředitel společnosti Lubomír Kovařík se s ním přivítali na nádvoří. Všemu přihlížela kromě lidí celá řada zaměstnanců v oknech a na balkonech. Nyní už vešli prezident, hejtman i ředitel do jedné budov, kde budou pravděpodobně jednat.

10.44 - Na nádvoří zbrojováckého areálu už čeká kromě novinářů na Miloše Zemana hejtman Stanislav Mišák. Absolvuje s ním vlastně po celou dobu návštěvu všech míst i institucí. Je už přítomen i ředitel firmy a prezidentská kolona už přijíždí od obchvatu od Uherského Hradiště.

10.26 - Dvacet minut před příjezdem hlavy státu je v okolí areálu České zbrojovky ochranka a policisté. Přijíždějí novináři, aby nepropásli první okamžiky, a žádají si akreditace. Miloš Zeman je prvním prezidentem, který se do vyhlášené brodské zbrojovky podívá. Slovácké strojírny navštívil před několika lety.

10.17 - Prezident České republiky Miloš Zeman má před sebou poslední den oficiální třídenní návštěvy Zlínského kraje. Bude poměrně krátký. Jeho program začíná za půl hodiny v České zbrojovce v Uherském Brodě, končí tiskovou konferencí pro novináře, která začne ve čtvrt na 2.

Podrobný program návštěvy prezidenta ve Zlínském kraji

Autor: zpravodajové Deníku