„Čokoláda je antioxidant, je zdravá, pokud tedy máte dobrou čokoládu," zdůraznil pořadatel festivalu Chris Delattre. Pochoutka, která nestojí moc peněz, obsahuje většinou hodně cukru, má špatné složení. Obal je podle pořadatele pěkný, vypadá atraktivně, ale obsah nic moc.

Kvalitní čokoláda se přitom může podílet i na dlouhověkosti. „Setkal jsem se jednou ve Francii s paní, co měla 112 let. Už nemohla mluvit, ale její vnučka za ni prozradila, jaký je její recept na dlouhý věk. Říkala, že každý den si dopřává jedno deci francouzského vína a jednu kostku čokolády," dodal Chris Delattre.

Ve zlínské hale si mnozí dopřávali namísto klasického domácího sobotního oběda trošku jinou verzi. „Dala jsem si palačinku s čokoládou, kterou jsem pak zapila horkou bílou čokoládou. Coby dezert pralinky. Kdyby tu měli čokoládovou polévku, snad bych si ji také dala. Mám čokoládu moc ráda, je to tady perfektní," rozplývala se radostí Michaela Plachá ze Zlína.

Invaze sladkostí byla rozdělená do několika sekcí.

V jedné se vařily čokoládové recepty, další tvořil dětský koutek, kde děti mohly malovat čokoládou. Jiný patřil muzeu starých obalů a krabiček od tyčinek a čokolád, jehož majitel vlastní na 150 tisíc obalů. Zbytek tvořily stánky prodejců. „Všichni už máte toho sladkého dost, že? Chce to jak vidno nějakou změnu," smála se několikrát trojice žen, které připravovaly palačinky. Rovněž na sladko, ale také ty s brynzou, anglickou slaninou či s goudou, na které ve frontě čekali mnozí, aby přišli na jinou chuť.

Bez povšimnutí nezůstávalo například ani ovoce máčené v čokoládě. „Miluji kvalitní čokoládu. Ochutnala jsem nápoj, čokoládový dezert, špíz. Všechno bylo výborné," zhodnotila Zdeňka Tejnská.

Nadšená byla také Ludmila Kutálková z Uherského Hradiště, která si zrovna pochutnávala na čokovíně. „Je velice dobré, chtěla jsem jej jen ochutnat. Jsou tam cítit višně," řekla.

Možná jste nevěděli, že…

… čokoláda působí proti stresu. Obsahuje látku, která jej odbourává. „Například moje sestra je muzikantka. Když byla mladá a dělala zkoušku či měla koncert, chytla absolutní paniku. Doma často trénovala a hrála fantasticky. Jakmile měla před lidmi vystoupit, cvak a nehrála. Chtěla brát léky na to, ale učitel ji řekl, ať raději ne. Doporučil ji, aby raději třicet minut před koncertem snědla dvě kostky hořké čokolády. A pomáhalo to," vysvětluje pořadatel festivalu Chris Delattre

… čokoláda slouží i jako koření. Pokud si chcete vařit maso třeba na guláš, je možné kromě klasického koření, jako cibule a další, použít také hořkou čokoládu. „Je to pak úplně jiná chuť. Nesmíte tam ovšem dát dvě kila, jen na chuť

… čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů (jk)