Antonín Seďa (ČSSD) si myslí, že odstoupit měl premiér už v době, kdy kauza „vyplavala" na povrch. „Měl odstoupit už v pátek. A to především kvůli politické zodpovědnosti. Vazba jeho spolupracovníků sice ještě není zodpovědnost, nicméně politická zodpovědnost zůstává. Pokud tato vláda dostane důvěru, tak se bude potácet v agónii. Případné rozpuštění sněmovny by bylo velmi složité, proto si myslím, že v nějaké obměněné sestavě bude stávající koalice fungovat i nadále," konstatoval Antonín Seďa, podle něhož by bylo ideální, kdyby se politické strany dohodly a rozpustily sněmovnu. „V září by se pak mohly konat předčasné volby," předestřel svou vizi poslanec Antonín Seďa.

Podobný názor má i poslanec Vladimír Koníček (KSČM). „Pan Nečas odstoupil o dři dny později než měl. Jak se bude situace vyvíjet, netuším. Bylo by to věštění z křišťálové koule," řekl Vladimír Koníček, který dodal, že v současné situaci neexistuje žádná ideální varianta řešení. „Rozpuštění sněmovny a předčasné volby," odpověděl na dotaz, co by tedy bylo, podle něj, nejmenším zlem v nabízených variantách řešení.

Poslanec Petr Gazdík (TOP 09) považoval odstoupení premiéra za nevyhnutelné. „Je to v podobných případech standardní součást politické kultury. Podle mého mínění by bylo dobré, aby v krátké době došlo na jmenování nového premiéra. Pro tuto zemi by bylo vhodné stávající koalici udržet, už kvůli rozpracované práci. Považoval bych za poctivé tento pokus učinit, a v případě že se to nepodaří nebo bude mít pan prezident jiný názor, jsme připraveni v řádu dnů rozpustit sněmovnu a jednat s opozicí o předčasných volbách," sdělil Petr Gazdík.

Senátorka Hana Doupovcová (ČSSD) poznamenala, že se takový konec vedení vlády dal očekávat. „ODS volby nevyhrála, a tak vláda se dlouho potácela v agónii. Toto považuji za konečnou stanici této vlády. Pan Nečas měl odstoupit už dříve a nyní by měly následovat předčasné volby. Úřednická vláda by nebyla dobrým řešením. Konečné slovo bude mít, v této situaci, prezident," konstatovala senátorka Doupovcová.

František Novosad (ČSSD): "Ohledně Nečasovy demise říkám jen jednu věc: Už byl nejvyšší čas. Nadělal lidově řečeno spoustu kiksů a už tam dávno nemá co dělat. Vláda se pochopitelně bude snažit udržet kvůli postům, ale je to neudržitelné. Jsem pro nové volby, aby občané sami rozhodli, kdo má vládnout. Uvidíme, jak voliči rozdají karty, když vidí, kam to současná garnitura dovedla."

Martin Vacek (nestranník): "Nečasovu demisi vnímám jako racionální krok po vyhodnocení současné situace. Optimální pro další vývoj by bylo držet se ústavy."

Josef Smýkal (ČSSD): "Premiérovu demisi vítám. Asi není třeba rozebírat skandály, které jí předcházely. A zároveň jsem toho názoru, že by měla skončit celá vláda. Považuji za nepřijatelné podpořit současnou pravicovou koalici v obnově vlády. Jsem plně pro mimořádné volby, občané mají právo rozhodnout. Zbývá ovšem ještě hodně otazníků a nyní je na tahu prezident."

Rozhodnutí premiéra Nečase rezignovat považuje za správné starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková (ODS). „Tlak, který byl na pana premiéra vyvíjen už od jeho zvolení, byl neuvěřitelný. Za současné situace je jeho krok správný," řekla Markéta Blinková. Podle svých slov je přesvědčená, že se vše vysvětlí. „Nyní je to v rukou orgánu činných v trestním řízení," poznamenala starostka Rožnova. Jak bude vypadat další existence či neexistence současné vlády, si odhadnout netroufla. „Mám informace jen z médií či tiskových zpráv grémia ODS. Pokud vím, tak jednají špičky koalice, žádný z koaličních partnerů ještě koaliční smlouvu nevypověděl. Vše je velmi čerstvé," řekla Blinková.

Podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je odstoupení premiéra pouze logickým vyústěním tlaku, který byl na něj vyvíjen. Navíc se podle něj policie a státní zástupci stali v tomto případě součástí politických her. „Pokud se na to dívám z pohledu trestního řádu a zákona, tak vidím na straně policie a státního zastupitelství nezákonné věci a policejní manipulaci," řekl Čunek.
Podle něj se tak děje prostřednictví zveřejňování neúplných informací. „Dozvídáme se jen některé věci. Mluví se o odposleších, až intimní korespondenci mezi Janou Nagyovou a premiérem, o zabavení sto padesáti milionů ovšem není řečeno komu," vysvětlil Jiří Čunek.
Motivem celé aféry byla podle senátora snaha odstavit Petra Nečase. „A toho cíle bylo dosaženo. Je to jednoznačně politická hra," je přesvědčen Jiří Čunek.
Za nejlepší další vývoj pro republiku označil předčasné volby. „Ale myslím si, že ODS, LIDEM a ani Věci veřejné nové volby nechtějí. Volby by byly výhodné pro ČSSD a komunisty. A také pro TOP09, o které se ale domnívám, že se bude snažit pokračovat v koalici v naději, že za rok zbývající do řádných voleb k sobě přivede více voličů," mínil Jiří Čunek. Velmi podle něj záleží také na prezidentovi, který může sestavením vlády pověřit kohokoliv.