„Lidé byli zvědaví, a proto jsme ji na zkoušku otevřeli o několik dnů dříve,“ říká Zdeněk Kořistka z firmy Beskydská panoramata, jež bezbariérovou stezku vybudovala.

Novinka se nachází pod vrcholem Tanečnice asi 250 metrů nad horní stanicí lanovky vedoucí na Pustevny z Trojanovic.

Trasa dlouhá více než 600 metrů se vine mezi vrcholky jehličnatých a listnatých stromů, částečně i nad nimi. Na konci je visutá terasa se skleněným zábradlím i podlahou, jež za příznivých podmínek nabízí přímý pohled dolů i výhledy do vzdáleného okolí. Jde zřejmě o nejdelší skleněnou vyhlídkovou plošinu v Evropě.

Dostat se sem lze pohodlným, převážně dřevěným chodníkem nebo unikátní stopadesátimetrovou závěsnou himálajskou lávkou z lan a ručně štípaných kusů dřeva. Na jaře tady přibude množství stylových atrakcí.

Ledové království v Rožnově pod Radhoštěm. Ilustrační foto z r. 2016
Výstavní hala Ledového království v Rožnově se zřítila

„Je to krásné dílo, za kterým je vidět obrovské úsilí. Těším se, až se sem za jasného počasí vrátíme a rozhlédneme se daleko do krajiny,“ nešetřil chválou jeden z prvních návštěvníků Lukáš Kubíček z Třebětic u Holešova.

Nejvyšší patro věže je ve výšce 1099 metrů nad mořem a za dobrého počasí z něj je možné dohlédnout na Jeseníky či Velkou Fatru, ale například také na haldy u polského Rybniku. Na vyhlídce s průhlednou podlahou i zábradlím budou stát návštěvníci sedm metrů v prostoru a téměř 30 metrů nad zemí.

Jednatel firmy Beskydská panoramata Petr Káňa při nedávném představování stezky novinářům řekl, že v příštím roce chtějí provozovatelé vybudovat ještě dvojitý takzvaný zip line – lanovou kladku, po které se návštěvníci budou moci spustit dolů.

Na stezce budou také zastavení s interaktivními a naučnými koutky, její součástí bude v budoucnu i nejvýše položené trampolínové hřiště v Česku nebo třípatrové dětské hřiště. Do budoucna provozovatelé uvažují i o malé zoo s beskydskými zvířaty.

„Nejde nám o to, aby sem lidé přišli jednou, ale aby se sem vraceli,“ řekl jednatel firmy Beskydská panoramata Zdeněk Kořistka.

Plány na stezku vznikaly pět let, stavět se začala v létě roku 2017. Vznikala se souhlasem památkářů, aby nenarušila krajinný ráz Pusteven, a stavba musela být přerušena například kvůli hnízdění ptáků.

Celkové náklady dosáhnou zhruba 50 milionů korun. Hlavním investorem je ostravsko-opavské biskupství. Pomocný ostravsko-opavský biskup Martin David řekl, že biskupství vstoupilo do projektu také proto, že stezka stojí na jeho pozemcích.

Ledové sochy 2019  Pustevny Jan Paďour z Jaroměře  socha Rytíř
Čím je socha větší, tím více se mi líbí, říká ledosochař

„Druhým důvodem je, že Stezka Valaška je turistická atrakce, která dostane lidi, rodiny z domovů do přírody,“ uvedl David.

Výhodou podle něj je, že stezka že je bezbariérová, takže se na ni dostanou i postižení lidé nebo rodiny s kočárky.

„Bude určitě i prostředkem ke vzdělávání. Počítáme s informačními vzdělávacími tabulemi i s návštěvami škol,“ řekl biskup.

S novou atrakcí se však pojí také obavy obcí v okolí Pusteven týkající se problémů s parkováním. Návštěvnost Pusteven bývala i bez Stezky Valašska velká. Situaci proto chtějí sledovat i obě hejtmanství – zlínské i moravskoslezské.

„Uvědomujeme si, že pohyb lidí tam je značný, a budeme stále dbát se Zlínským krajem na to, abychom to pohoří nezničili,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jan Krkoška.

V lednu bude stezka otevřena denně od 10.00 do 16.00, postupně se otvírací doba prodlouží až na letních 09.30 až 19.00. Vstupné pro dospělého bude 195 korun, pro děti 150 korun, rodinné vstupné bude 490 korun. Oficiální otevření Stezky Valašska se uskuteční ve středu 16. ledna v 10 hodin.

Ilustrační foto.
Lidé z Valašska utíkají nejčastěji na Zlínsko a do Prahy