Na igelitových ubrusech s firemním potiskem je vyskládáno téměř kompletní portfolio společnosti. Kompaktní pistole, brokovnice i známý samopal Scorpion.

Rozlehlým prostorem zní švehol desítek zaměstnanců zbrojovky. Stojí poslušně v šiku za na zemi nakreslenou bílou čárou, již nesmí překročit. Kvůli bezpečnosti prezidenta, který právě s doprovodem a generálním ředitelem společnosti Lubomírem Kovaříkem vstupuje do dveří.

Miloš Zeman má za sebou jednání s vedením firmy, které mu představilo ekonomické výsledky své práce, a také prohlídku unikátního kovacího stroje. „Je to zařízení na zpracování hlavní. Díky této technologii můžeme komponenty vyrábět ve vyšší kvalitě než konkurence. V České republice totiž nikdo jiný tento stroj nemá," vysvětluje vedoucí oddělení propagace zbrojovky Jiří Sedlačík.

Prezidenta v kapse pomyslně hřeje dárek od České zbrojovky – profesionální houbařský nůž. Je opatřený dekorací místních rytců a monogramem M. Z. Nástroj je uložen v čalouněné kazetě ze tří druhů dřev s lesním motivem. „Dozvěděli jsme se, že pan prezident je houbař. Bylo by těžké darovat mu palnou zbraň, proto jsme se rozhodli pro nůž," konstatuje viceprezident zbrojovky pro vnější komunikaci Radek Hauerland.

Ředitel společnosti Lubomír Kovařík provází návštěvu kolem vystavených zbraní. Zatímco hradní kancléř Vratislav Mynář potěžkává jednu z brokovnic, lidé v pracovních oděvech diskutují, jak je těžké dodržet prezidentský společenský protokol.

Prezident Zeman si poté u přichystaného mikrofonu bere slovo a chválí management. „Slyšel jsem, že vaše mzda, i když by mohla být vyšší, se přece jen pohybuje nad regionálním průměrem. Blahopřeji vám, že firma zisk reinvestuje a nevěnuje tyto peníze na nákupy jachet a soukromých tryskáčů majitelů," říká hlava státu ve svém projevu k zaměstnancům.

Dodává, že Česká zbrojovka je jediným z velkých českých podniků, který dokázal založit svou pobočku v Brazílii, a označuje to za chůzi v baťových šlépějích. „Bylo to krátké, ale mluvil pěkně," shrnuje zdravici prezidenta pracovník František Stano s kolegy, jež se přišli na nevšedního hosta podívat.

Než Miloš Zeman odjede do Uherského Hradiště, hledá kuřáckou místnost. „Kdo kouříte, pojďte s námi," zve celé své okolí na cigaretu.