„České korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně i nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. O Českých korunovačních klenotech se v ČR učí každý obyvatel a říká se, že každý správný Čech by je měl alespoň jednou za život i spatřit,“ prozradil za organizátory historik Petr Lukas.

Originál exponátů je ale vystavován pouze jednou za cca 5 let a návštěvníci musí čekat často i více než 8 hodin, po kterých dostanou možnost exponát spatřit jen na malý okamžik. Není proto divu, že drtivá většina obyvatel ČR se jejich krásou nikdy nemůže pokochat.

Ilustrační foto.
Kobra odhalila šest podvodníků s dotacemi

„Rozhodli jsme se proto připravit jedinečnou výstavu „České korunovační klenoty ve Zlíně“, která návštěvníkům umožní tento unikátní poklad do detailu poznat a zároveň si i bez jakéhokoliv rušení prohlédnout mistrovské repliky klenotů,“ vysvětlil Petr Lukas.

O výrobu mistrovských replik se postaral jeden z nejlepších českých zlatníků a výtvarníků Jiří Urban - žijící legenda ve svém oboru. Málokterý jiný zlatník se může pochlubit realizací šperků pro papeže Jana Pavla II. či Její Výsost anglickou královnu Alžbětu II.

„Ve Zlíně jsme pro výstavu zvolili prostory zlínského zámku v centru města, kde se výstava zdrží dva měsíce. V tomto období bychom s výstavou rádi oslovili široké spektrum návštěvníků všech věkových kategorií a zaměřili se i na místní mateřské, základní a střední školy, další vzdělávací instituce a zájmová sdružení,“ doplnil organizátor. Výstava se ve Zlíně zdrží od 4. října do 29. listopadu. (poh)

Ilustrační foto.
Na Zlínsku je nedostatek bytů, hlavně typu 2kk, tvrdí developři