Na šestý ročník akce, jejíž tradici v roce 2005 založil tehdejší dolněmčanský farář P. Ladislav Švirák, dorazily na čtyři desítky ministrantů.

Nejmladším byl dvou a půlletý Karlík Smetana a nejstarším příští rok osmdesátiletý Bohumil Zelinka, jenž však v dětství ministroval ve svém rodném kraji, odkud se do Dolního Němčí přiženil.

Program sešlosti tradičně zahájila mše svatá, kterou sloužil duchovní správce farnosti Dolní Němčí P. Petr Hofírek.

Pečení chleba v černé kuchyni Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí
Chleby pekli v černé kuchyni mlýna. Vyhřátí pece testovali podplameňáky

„Setkání současných i bývalých ministrantů jsme naposled zažili před devíti lety. Za tu dobu několik z nich odešlo na věčnost. Byli mezi nimi Josef Tinka, Filip Tinka, Antonín Macků či Miroslav Kadlček. Také na ně dnes při mši svaté vzpomínáme. Jsem přesvědčený, že ministrantská služba může dát hodně do života a může vést až ke kněžství, tak jako to bylo v mém případě,“ řekl P. Petr Hofírek při sobotní bohoslužbě.

Po ní se konal na místním fotbalovém stadionu tradiční zápas mezi týmy bývalých a současných ministrantů.

Deset gólů i zranění

Ministrování znamená v překladu sloužit.

„Je dobré nezapomínat na to, že nejde pouze o službu knězi. Ministrovalo a ministruje se při křtech, na svatbách nebo pohřbech, takže jde o službu spolu farníkům a spoluobčanům. Podle mě není špatné si tuto skutečnost připomínat takovým normálním, lidským způsobem,“ nechal se slyšet při premiérovém ročníku akce její zakladatel P. Ladislav Švirák.

Poměrem 8:2 zvítězili současní ministranti z Dolního Němčí, za něž nastoupil také letos padesátiletý P. Petr Hofírek. Tomu přímo na pažitu popřál k jubileu dlouholetý šéf dolněmčanského fotbalu Jan Bobčík a za bývalé ministranty předal oslavenci dres se jménem i padesátkou Ludvík Cmol. Do branky bývalých ministrantů se postavil pravidelný účastník setkání, 67letý František Cmol.

Plán proměny zahrady Panského domu v Uherském Brodě
Zahrada Panského domu bude mít altán, intimní část, i prostor pro akce

Na pozici rozhodčího nastoupil dlouholetý bývalý rozhodčí Bohumil Zelinka. Až z Velehradu dorazil na setkání 58letý Jan Kubáček. Ve druhé půli zápasu nešťastně a bez cizího zavinění upadl na hřišti P. Petr Hofírek a zranil si při pádu rameno.

Přivolaná posádka záchranky jej ošetřila a odvezla do nemocnice k vyšetření, kde se zjistilo, že má zlomeninu v oblasti ramene. Setkání zakončilo přátelské posezení účastníků ve farní dvoraně.