Hradišťanka Tereza H. zadržená v Pákistánu za pašování 9 kg heroinu u výslechu.Zdroj: youtube.com

Na některých fotografiích se dokonce usmívala. Na videu, které se v pondělí objevilo na Facebooku a na Youtube, ovšem projevila obavy o svůj život.

Čtyřicetivteřinový záznam zřejmě z výslechu celníků ji zachycuje, jak hovoří o muži z Anglie, načež skryje obličej v dlaních se slovy „Ježíš, on mě zabije“.

Jednadvacetiletou Češku zadrželi celníci na letišti v pákistánském městě Láhaur ve středu 10. ledna, v jejím zavazadle našli uschovaných devět kilogramů heroinu.

Na videu se jí pravděpodobně jeden z celníků ptá, zda nemá fotografii jistého muže. Na to Tereza H. odpovídá, že má snímek muže z Anglie v konverzaci (zřejmě na sociální síti či v aplikaci v mobilním telefonu – pozn. aut.). Následně projevuje strach o život.

Jednadvacetiletá Hradišťanka Tereza H. chtěla z Pákistánu propašovat devět kilogramů heroinu.
Zadrženou Hradišťanku v Pákistánu stále vyslýchají celníci

Snímek nahrává jedné z teorií, podle které měla mladá Hradišťanka pašovat drogy pro třetí osobu či organizovaný gang.
Českým orgánům se prozatím se zadrženou ženou nepodařilo spojit.

„Termín pro uskutečnění konzulární návštěvy nebyl prozatím ze strany pákistánského Ministerstva vnitra potvrzen, naše ambasáda ho nicméně v uplynulých dnech již urgovala, a to nejen u Ministerstva vnitra, ale také u pákistánského Ministerstva zahraničních věcí (MZV),“ uvedla pro Deník Irena Valentová z tiskového odboru českého MZV.

Češka se podle ní i nadále nachází ve vazbě v láhaurské věznici Kot Lakhpat a vyšetřování případu provádí celníci.

Ti se o podezřelou podle pákistánského serveru Customs Today „přetahují“ s dalšími dvěma orgány činnými v trestním řízení – protidrogovými silami (Anti-Narcotics Force – ANF) a letištními bezpečnostními silami (Airport Security Force – ASF).

V kontaktu s věznicí je podle ministerstva zahraničí český honorární konzul v Láhaur, zadržená se na úřady s žádostí o konzulární pomoc zatím neobrátila.

K loupežnému přepadení došlo ve čtvrtek 10: ledna pod 22. hodině v prodejně benzinové čerpací stanice v ulici Tř. Vítězství v Kunovicích. Pachatel, který obsluze vyhrožoval s nožem v ruce, si odnesl čtyři tisíce korun.
Pachatele loupeže pomohl dopadnout obyvatel

Za pašování drog se v Pákistánu udělují mnohaleté tresty, přičemž hrozí i doživotí či dokonce trest smrti. U cizinců se k němu ale zpravidla nepřistupuje. Pokud bude Tereza H. odsouzena, bude velmi obtížné ji dostat zpět do vlasti.

Česko totiž nemá s Pákistánem sjednánu žádnou mezinárodní smlouvu, na jejímž základě by mohla požádat o předání k dalšímu výkonu trestu z Pákistánu na území ČR.

„Zákon o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních sice umožňuje zahájit předání občana k výkonu trestu odnětí svobody v Česku i bez existence takové smlouvy, předání by však muselo být podmíněné mimo jiné souhlasem odsuzujícího státu, v tomto případě Pákistánu,“ uvedl Jakub Říman z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti ČR s tím, že žádný obdobný případ s Pákistánem ministerstvo dosud neřešili. 

Osudová kamarádka Terezy H. prý byla v kontaktu s policií

Z reakcí lidí na sociálních sítích vyplývá, že Terezu H. podezřelou z pašování heroinu přivedla nejprve k prostituci a následně i ke drogám její kamarádka, jiná Hradišťanka Simona H.

Podle zdroje Slováckého deníku se mladá žena dostala v minulých dnech do kontaktu s policií. Stát se tak mělo v blízkosti restaurace Kozlovna U hejtmana Šarovce v Uherském Hradišti.

Tereza H. s pákistánskými celníky.
Netušila jsem, že mám v tašce heroin, tvrdí Hradišťanka zadržená v Pákistánu

„V sobotu večer jsme viděli, jak policejní auto zastavilo bílou audinu Simony H. Zkontrolovali jí kufr od auta a následně odjeli. Ona je ve svém voze následovala, takže nebyla zadržená, ale možná jela podat výpověď, těžko říct,“ uvedl muž, který seděl v restauraci.

Policie nejprve na dotaz Slováckého deníku ústy Evy Kropáčové z Policejního prezidia České republiky sdělila, že není ze zákona oprávněna sdělovat informace ke konkrétním osobám. Následně ale prezidium informace doplnilo.

„Policie ČR nemá informaci o tom, že by v souvislosti s případem zadržení Češky v Pákistánu byla o víkendu v Uherském Hradišti zadržena či vyslýchána Simona H.,“ stojí v mailu od vrchní komisařky Ivety Skupien. 

Guru Jára.
Jedna z nejsledovanějších soudních kauz opět ve Zlíně: případ guru Járy