O konkrétní lokalitě debatovali starostové dotčených vesnic ve čtvrtek ráno v Oznici, jejíž starosta společně s Bystřičkou, Jablůnkou a Jarcovou podal žádost na krajský úřad. „Správní řízení je zahájené. Proběhne asi ve společném řízení a dostaneme ho všechny čtyři obce,“ přiblížil starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček.

Místo pro klec tipovali na včerejší schůzce podle tras, kudy medvěd chodil, kde škodil a kde se pořád vrací. Podle Fojtíčka je konečný výsledek zatím velká neznámá. „Uvidíme, jestli se mu vůbec bude chtít do klece. Nebo budeme muset zvolit jinou taktiku a poté, co krajské rozhodnutí nabude právní moci, vyřešíme situaci odchytovou puškou,“ dodal.

Jak dlouho může hon na přísně chráněnou šelmu trvat, si netroufl odhadnout ani František Šulgan z CHKO Beskydy, který se jednání a následného líčení pasti přímo účastnil. „To se nedá vůbec říct. Když jsme v roce 2000 chytali Míšu z Brodské, najezdil jsem tři a půl tisíce kilometrů. Tři týdny jsme se jej pokoušeli dostat. Nebylo to jednoduché,“ zavzpomínal na osmnáct let starou honbu.

Ilustrační foto.
Ředitel ZOO Tábor: Zachraňte medvěda ze Vsetínska, vražda není nutná

Deník zastihl Františka Šulgana ve čtvrtek odpoledne právě při pokládání klece. „Místo jsme společně vytipovali až teď v návaznosti na čerstvou zprávu, která dorazila z Rajnochovic. Medvěd tam ve čtvrtek ráno zabil dvě ovce a jednu museli utratit,“ informoval.

Kde konkrétně je na medvěda políčeno, ochranáři i starostové tají. „Je potřeba klec nachystat, připravit pachovou stopu, nastražit návnadu a co nejrychleji z toho místa odejít. Naše pachy tam nesmí zůstat. Proto dostaly všechny televizní štáby a novináři přísný zákaz jet za námi,“ popsal František Šulgan situaci po skončení včerejší ranní schůzky.

Na té se sešli starostové čtyř obcí, které krajský úřad pověřil odchytem medvěda. Přizvali si také pracovníky CHKO Beskydy, lidi znalé terénu i experty na huňáče- -tuláka, kteří znají jeho chování.

Pak se vydali na místo položení klece. „Je možné, že bude na jednom místě a za pár dní ji přemístíme. Kdyby gradovalo medvědovo chování a došlo by k dalším událostem, přistoupíme k uspání nebo odstřelu,“ uzavřel František Šulgan.

Juraj Jurík.
Jurík: Nikoho jsme nepoškodili ani neovlivnili výsledek