Ve velkém finále v Praze se utká „14 nej receptů" ze 14 regionů. A tady už se bude hrát o hodnotné ceny!

Patronem každého kraje se stane jedna celebrita. Ta za něj bude bojovat a spolu s autorem recept uvaří při velkém finále v kulinárním studiu v Praze.

Finálových čtrnáct receptů bude zároveň soutěžit o vaši přízeň na internetových stránkách www.ceskovitajaro.cz, kde pro ně budete moci hlasovat. Na všechny finalisty čekají kromě možnosti vaření s celebritou také hodnotné ceny za desetitisíce korun.

Soutěžní recepty od čtenářů Zlínského kraje

Ořechová veka

Ingredience: 400 g bílé veky, 125 g másla, 60 g moučkového cukru, 170 g cukru krupice, 125 g jader vlašských ořechů jemně mletých nebo nastrouhaných, 60 g jader ořechů nakrájených na plátky, 40 g maizeny, 150 ml mléka, 100 ml rumu, 2 vejce, 2 žloutky, špetka vanilkového cukru

Nejprve připravíme žloutkový krém - ušleháme 2 žloutky a 40 g cukru, přidáme maizenu, přimícháme teplé mléko s vanilinovým cukrem. Krém minutu vaříme na mírném plameni za stálého intenzívního míchání, aby se nepřipálil. Zvlášť v misce třeme změklé máslo s jemně rozemletými ořechovými jádry a s 30 g cukru.

Postupně vmícháme 2 vejce a mícháme tak dlouho, až vznikne hladký lehký krém. Přidáme do něj polovinu rumu, po částech vmícháme vaječný krém a dobře spojíme. Zbylý cukr krupici pokapeme vodou a rozvaříme. Když trochu zchladne, přidáme do něj zbylý rum.

Veku nakrájíme na plátky silné 1 cm, namočíme je z obou stran v sirupu, jednu stranu řezu z veky potřeme ořechovým krémem, posypeme několika plátky nakrájenými z ořechových jader a moučkovým cukrem. Plátky veky takto připravené klademe na plech potřený máslem a vysypaný lehce moukou.

Plech vložíme do předehřáté trouby a necháme péci, až je povrch plátků veky dozlatova zbarvený. (Trvá to několik minut).

Recept nám poslali manželé Svobodovi Marie a Miroslav ze Zdounek.

Naťové cibulky se strouhaným sýrem

Ingredience: (studený předkrm pro 4 - 6 osob)
3 svazečky naťové cibulky (asi 500 g), 4 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý pepř - nejlépe bílý, 80 - 100 g sýra na strouhání

Naťové cibulky očistíme, omyjeme a zbavíme suché natě. Sytě zelenou část odkrojíme. Cibulky spolu se světlou natí příčně rozkrojíme. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a vložíme do něho nakrájenou sytě zelenou nať, kterou 2 - 3 minuty na malém ohni lehce podusíme. Během této doby ji alespoň jednou v tuku obrátíme.

Pak do pánve přidáme ostatní části cibulky, pánev přiklopíme a vše na mírném ohni 3 - 4 minuty dusíme. (Cibulky mají být na skus ještě pevné).

Hotové cibulky urovnáme na mísu, zakapeme je citronovou šťávou, ochutíme solí a pepřem a omastíme zbylým olejem. Zeleninu necháme vychladnout a před podáním ji zasypeme strouhaným sýrem.

Recept nám poslali manželé Svobodovi Marie a Miroslav ze Zdounek.

Vaječný koláč

Ingredience:
200 g hladké mouky, 100 g másla, voda, sůl
Náplň: 200 g slaniny, 200 ml čerstvé smetany, 3 vejce, sůl, pepř

Připravíme máslové těsto z mouky, másla, vody a soli. Slaninu nakrájíme na tenké plátky, které ponoříme na jednu minutu do vařící vody, abychom slaninu zjemnili a částečně zbavili soli. Rozváleným těstem vyložíme nízkou dortovou formu vymazanou máslem, na těsto rozložíme nakrájenou slaninu, dáme do předehřáté trouby a necháme 10 minut péci.

Pak rozšleháme vejce, smícháme je se smetanou a okořeníme solí a pepřem (solí opatrně vzhledem ke slanině). Směs vlijeme na těsto do formy a dáme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 20 minut. Podáváme horké.

Recept nám poslali manželé Svobodovi Marie a Miroslav ze Zdounek.

Jablečný páj s drobenkou

Těsto: 190 g hladké mouky, 125 g nasekaného másla, 1 lžíce krupicového cukru, Špetka soliNáplň: 1 kg červených jablek, 100 g krupicového cukru, 50 g rozinek sultánek, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého nového koření, Špetka strouhaného, muškátového oříšku, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rozpustěného máslaDrobenka:
80 g másla, 80 g přírodního cukru, 100 g ovesných vloček

V kuchyňském robotu několika pulzy rozmixujeme mouku, máslo, cukr a sůl, hrudky by měly být asi o velikosti hrášku. Přidejte 2 lžíce ledové vody a krátce promixujte - těsto by se po zmáčknutí mělo spojovat. Pokud ne, přilejte ještě trochu vody,ale mixujte opravdu jen krátce, jinak by těsto bylo tvrdé.

Těsto není třeba příliš dlouho zpracovávat, má pak sklon se trhat a lepit. Když se bude vyvalovat mezi dvěma archy potravinářské fólie, půjde to líp.Těsto vysypte na arch potravinářské folie a vytvarujte z něj kolo o síle 2,5cm. Zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout.

Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte je se zbývajícími přísadami na náplň. Taktéž promíchejte přísady na drobenku. Troubu předehřejte na 180 °C.

Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na kolo o průměru 28 cm. Opatrně ho přeneste do dortové formy o průměru 24 cm a těstem vyložte i stěny formy.

Rozprostřete na těsto náplň, pokapejte ji máslem a posypte drobenkou. Zakryté alobalem pečte 30 min. Sejměte alobal a pečte dalších 25-30 min. dozlatova.

Recept nám poslala Miroslava Šmatlová ze Zlína.

Vepřo, knedlo, zelo

Vepřové maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme celý kmín a dva stroužky česneku - nemusí být nemáme-li rádi čínský, pak pokrájenou cibuli. Vše promícháme. Je dobré nechat maso naležet přes noc, ale nemusí být. Maso peču v troubě, podlévám vodou zhruba dvě hodiny. Ke konci pečení odkryji plech a udělám kůrku.

Karlovarský knedlík: pokrájím 4-5 rohlíku, mohou být i starší. Na pánvi orestuji na jemno nakrájenou cibuli, pak dám na kostičky anglickou slaninu asi 15 dkg a přidám čerstvou petrželovou nať nebo pažitku. Muže být i sušená. Směs přidám k rohlíkům a zakryji pokličkou. Rohlíky se mají zapařit, za 10 minut přidám 3-4 vejce, 5-6 polévkových lžic hladké mouky, osolím, opeřím, dám muškátový oříšek a vytvaruji koule. Na spojení přidám dle potřeby trochu vody. Do hrnce dám vodu, hodně osolím, přidám vegetu a ve vařící vodě uvařím, tyto koule 15 minut vařím. Zelí properu v sítu, sklenici sterilovaného zelí a sklenici kysaného zelí, muže být i domácí, dám do hrnce. Přidám sůl a trochu krystalu, vařím do změknutí. Většinou 2 i víc hodin dle tvrdosti zelí. Zvlášť v kastrólku zpěním cibuli a dám 2- 3 lžíce hladké mouky a udělám zásmažku, kterou přidám k zelí a dobře provařím 10 minut. Dam do kastrolu trochu oleje a 2- 3 polévkové lžíce krystalu. Nechá zkaramelizovat a dám k zelí a opět dobře rozmíchám a provařím. Nakonec dochutím solí dle potřeb. 

Recept nám poslala Lucie Janoušková z Ostrožské Lhoty.

Polořízky

Králíka nebo kuře naporcujeme na jednotlivé porce, osolíme, horní část porce obalíme v trojobale (mouka, vajíčko, strouhanka). Neobalenou stranou poklademe na pekáč a přidáme 1 lžičku sádla (ne máslo), a asi 1 cm vody. Pečeme v troubě na 180 - 200 °C. Během pečení poléváme strouhanku šťávou z masa. Hotové polořízky jsou až strouhanka na povrchu zčervená jako řízek. Asi 45 minut.

Při pečení například 2 porcí, je možné do pekáče přidat na čtvrtky nakrájené brambory a spolu upéct. Při dietách jako je redukční, žlučníková nebo diabetická z kuřete stáhneme kůči a nedáváme sádlo.

Recept nám poslala Marie Mendlová z Bojkovic.

Plněné kuře pěti chutí

Ingredience:
1 celé kuře, 400 g vepřového masa, 400 g uzeného masa
400 g krutího masa, 200 g klobásy, 1 vejce, Hladká mouka, 5 lžic oleje, grilovací koření, sůl, pepř, mletá paprika, orientální koření

Doba přípravy: 60 minut
Počet osob: 6 - 7
Orientační cena: 250 Kč

Maso (kromě kuřete) a uzenin nakrájíme na kostičky, naložíme do misky s olejem a kořenící směsí a necháme 2 hodiny odležet.

Poté kuře vykostíme. Do naložené směsi přidáme vejce s rozšlehanou moukou (pro dobré propojení mas).

Vykostěné kuře naplníme masovou směsí a převážeme. Upečené podáváme s bramborami a zeleninovou oblohou

Recept nám poslala Zdena Sadílková ze Záhorovic.

Okřídlená mňamka

Ingredience:
8 kuřecích křídel, 100 g nivy
1/2 cibule, Grilovací koření
1 vejce, Mouka, Strouhanka na trojobal

Doba: 40 - 45 minut
Počet osob: 4
Orientační cena: 85 Kč

V ohybu křidélek bez špiček uděláme špičatým nožem otvor. Prstem ho roztáhneme a vsuneme kousek nivy a proužek cibule.

Maso mírně okořeníme, opepříme a obalíme v trojobalu. Pomalu zlehka smažíme. Hotové podáváme s vařeným bramborem a zeleninou.

Recept nám poslala Martina Sadílková ze Záhorovic.

Špenátová roláda s domácí lučinou

Ingredience:
Domácí lučina:
3 velké bílé jogurty
1 33% šlehačka
Špetka soli
Náplň do rolády:
Domácí lučina
Zakysaná smetana
Česnek
Vejce uvařená na tvrdo (pouze bílky)
Sůl a špetka bílého pepře
Případně pažitka a jiné bylinky dle chuti a vlastní bylinkové zahrádky
Těsto na roládu:
1 balíček špenátového protlaku
3 vejce
2 stroužky česneku
5 lžic hladké mouky
Sůl

Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem okapat do druhého dne. Z tohoto množství je 1/2 kg domácí Lučiny.

Uvařené bílky na tvrdo nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, zakysanou smetanu a domácí lučinu. Vmícháme a dochutíme solí, pepřem a podle chuti jarními bylinkami (pažitkou, řeřichou,..)

Špenátový protlak necháme rozmrazit. Mezitím si vyšleháme z bílků a špetky soli sníh. Špenát ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem, přidáme žloutky a smícháme. Postupně přidáváme na střídačku sníh a mouku.

Špenátový protlak můžeme doplnit jarními kopřivami či dalšími bylinkami.

Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 20 minut při 150°.

Na upečený plát ihned klademe plátky šunky a zarolujeme. Necháme chvilku odpočinout, pak rozmotáme roládu a potřeme ji náplní do rolády.

Podle chuti můžeme přidat strouhané ředkvičky (vymačkáme z nich vodu), rajčátka či jinou jarní zeleninu.
Necháme uležet a ztuhnout. Poté krájíme na kolečka a podáváme.

Recept nám poslala Pavla Janálová z Uherského Hradiště.

Hlasujte pro nejzajímavější recept