Na jiných místech kraje mrholí nebo padají dešťové a ve vyšších polohách i sněhové přeháňky. Vozovky jsou tak převážně holé, mokré a chemicky ošetřené. V regionu je polojasno až zataženo. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus čtyř stupňů Celsia.

Podle meteorologů budou přes den místy nadále padat sněhové přeháňky či déšť se sněhem. Foukat bude silný, místy až nárazový vítr. Ve vyšších polohách se tak mohou tvořit sněhové jazyky.

Slovácko: namrzlé silnice potrápily řidiče

Namrzlé silnice potrápily v pátek 6. prosince nad ránem řidiče na Uherskohradišťsku. Dopoledne a odpoledne se pak situace zlepšila, zejména kvůli slunečnému počasí.

Nejhorší situace nastala podle silničářů kolem sedmé hodiny ranní. „V pátek ráno silnice pokryla, během několika minut, vrstva sněhu s deštěm. Silnice okamžitě namrzly. Nejhorší situace byla na Uherskobrodsku, kde ledová krusta pokryla cesty v nížinách i výše položených oblastech. V noci i ráno jsme měli na silnicích Uherskobrodska a Uherskohradišťska celkem patnáct posypových vozidel," vysvětlil ředitel Správy a údržby silnic Slovácka Rostislav Buchtík.

Kluzké silnice daly zabrat i některých řidičům. „Když jsem vezl ráno dceru do školy, z kopce ze sídliště Východ jsem místy doslova klouzal i při úplném zabrzdění. Naštěstí se to obešlo bez nehody, do práce jsem ale jel takřka krokem," popsal ranní trable Rostislav Machala z Uherského Hradiště.

Z vyjádření meteorologů, kteří ještě ve čtvrtek večer „strašili" příchodem orkánu a přívaly sněhu, vyplývá, že na Slovácku by neměla být situace v pátek a dalších dnech nijak dramatická. „Hrozí jen vítr o rychlosti devadesát kilometrů za hodinu a občasné sněhové či dešťové srážky. Počátkem příštího týdne by se mělo dokonce mírně oteplit, denní teploty dosáhnou až čtyř stupňů nad nulou," informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Stav silnic v regionu a vývoj počasí budeme i nadále sledovat.

Mrazivý pátek se obešel bez významnějších dopravních nehod. Jen v úseku mezi Bystřicí pod Lopeníkem a Bánovem došlo ke střetu dvou osobních vozidel, nehoda se ale obešla bez zranění. „Na zamrzlé cestě neubrzdila řidička svůj vůz a zezadu narazila do auta před ní. Kolize ve výsledku znamenala jen pokrčené plechy automobil. Ani jeden z řidičů nepil před jízdou alkohol," poznamenal mluvčí hradišťské Policie ČR Aleš Mergental. (kO)

Kroměřížsko: hasiči vyjížděli kvůli pádu stromu do Holešova

Kvůli silnému větru vyjížděli během noci ze čtvrtku na pátek hasiči na Kroměřížsku pouze do Holešova. V místní části Všetuly odstraňovali z cesty spadený strom.

„Na místo vyjela jednotka dobrovolných a profesionálních hasičů. Strom blokoval oba jízdní pruhy," informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Pád stromu se obešel bez zranění a bez větších komplikací byl ze silnice odstraněn.

Další výjezdy související s větrem zatím hasiči v regionu neevidují.

Meteorologové hlásí na Kroměřížsku během pátečního dne polojasno s denními teplotami okolo jednoho až tří stupňů Celsia. Stále také upozorňují na foukání silného větru ze západu.