Bionická ruka, kterou pacienti ovládají elektronickými impulzy ze svalů, vyjde na 1,5 milionu korun. Kamilini rodiče by si ji z vlastních financí dovolit nemohli a zdravotní pojišťovny protézu proplácejí jen lidem s určitým typem postižení, do kterého Kamila nespadá.

Ilustrační foto
Kucharczyk v hlavní roli, hokejový Vsetín začal kvalifikaci porážkou

Lidé poslali přes čtyři a půl milionu

Rodina se proto rozhodla Kamilin příběh zveřejnit a založila transparentní účet pro finanční dary. Na něj během krátké doby přišlo obrovské množství příspěvků. Aktuálně je na účtu přes 4,6 milionu korun.

„Vlna solidarity, která se zvedla, nás obrovsky a hlavně mile překvapila. Že se sbírka rozšíří až do takové míry, jsme vůbec nečekali,“ uvedl Kamilin otec Jaroslav Šabršula. Rodina však ze všeho nejdříve musí sbírku zajistit tak, aby neporušovala zákon. „Peníze musíme převést na Konto bariéry, kde pro ně bude připravený speciální účet. Byli bychom rádi, kdyby na tento účet peníze chodily dál, a tím pádem se pomohlo více lidem se stejným problémem,“ řekl Šabršula.

Filmaři si přijeli prohlédnout Zlínský kraj.
Zlínský kraj si přijela prohlédnout desítka filmařů

Ruku vyrobí skotská firma

Kdy Kamila ruku získá, zatím ona ani její rodiče nevědí. „Nejprve se musíme spojit s Ortopedickou protetikou ve Frýdku-Místku, která k bionické ruce vyrobí nejrůznější komponenty, samotnou ruku vyrobí skotská firma. Uvidíme, za jak dlouho bude ruka pro Kamilu kompletně připravená,“ vysvětlil Kamilin tatínek.

Že bude Kamila možná čekat i několik měsíců, ji netrápí. „Sama říkala, že by byla radši, kdyby ruku dostala až na letní prázdniny, kdy bude mít nejvíc času učit se ji ovládat,“ podotkl Šabršula. Podle jeho slov bude muset dcera dojíždět na nejrůznější cvičení a tréninky. „Protézu zatím testovala jen třikrát, a to vždy po dvou dnech, takže další cvičení bude určitě potřeba,“ informoval. Už samotné testování bylo ale pro Kamilu příjemným, hlavně neobvyklým zážitkem. „Jelikož jsem nebyla zvyklá, tak jsem většinu věcí dělala pořád levou rukou a vždycky mi museli říct, ať to udělám tou pravou. Bylo to prostě zvláštní,“ uzavřela Kamila.

Ve čtvrtek 30. března bylo u levého břehu řeky Bečvy ve vodě nalezeno tělo. Po příjezdu policie zjistila že jde o tělo muže, který už nejevil známky života. Příčinu úmrtí policie vyšetřuje.
Cyklista objevil v Bečvě mrtvé tělo