Převezme si tam totiž certifikát k udělení značky Regionální potravina Zlínského kraje za Uzenou krkovici Šerý. Tu odborná porota letos vyhodnotila za nejlepší produkt v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas.

„Jsem za to moc rád, protože jsme malá firmička," netají nadšení Radek Šerý.

Logo Regionální potravinaO značku Regionální potravina se letos ucházelo 121 produktů od 36 výrobců, a to v 9 kategoriích. Na Zlínsku ji nově získají celkem čtyři producenti.

Kromě Radka Šerého je to také Karel Kolínek z Nedašova za Med medovicový v kategorii ostatní, vizovická likérka Rudolf Jelínek za Vizovickou slivovici 2013 PRESENTA v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje a společnost Medoks ze Všeminy za Staročeský medovník.

„Už několikrát, tuším asi čtyřikrát, jsem získal ocenění Perla Zlínska za med. Značka Regionální potravina mi ale chyběla, takže jsem za ni rád," usmívá se spokojený výrobce Karel Kolínek. Podle něj je to velký úspěch.

„Myslím si, že jsme uspěli proto, že včelaříme jinak a kvalitně. Med necháme uzrát u včel. Nevybíráme jej hned, ale necháme jim ho pořádně zpracovat. My jej pak dále zpracováváme v nerezových nádobách a plníme do nových sklenic. Zkrátka to neděláme, jak se říká, na koleni," říká Karel Kolínek.

To likérka získala značku Regionální potravina už podruhé. Poprvé v roce 2011 za Vizovickou slivovici 2008, která je historicky prvním ročníkem limitované edice.

„Do letošního ročníku jsme přihlásili poslední z řady, jednoodrůdovou Vizovickou slivovici Presentu 2013. Získaného ocenění za ni si velmi vážíme. Je pro nás odměnou a potvrzením, že cesta, kterou jsme se vydali, je ta správná," těší Petru Jurečkovou, manažerku marketingu firmy.

V roce 2003 zahájili výsadbu vlastních švestkových sadů na jižní stráni vizovického údolí, v oblasti zvané Těchlov. „Po pěti letech jsme sklidili první úrodu vizovických švestek a započali tak novou tradici, výrobu regionálního produktu Vizovické slivovice," dodává.

Všeminská firma Medoks tuší, že za Staročeský medovník vyhrála proto, že rovněž dbají na tradici a hlavně všechny suroviny k jeho výrobě jsou čistě domácí. „Sázíme hlavně na kvalitu. Je to přírodní výrobek, který děláme stále stejně už 8 let," podotýká jednatel Petr Mika.

Podle regionální koordinátorky soutěže Jany Brázdilové, která je i ředitelkou Agrární komory Zlín, byla letos konkurence velká.

„Hodnotitelé měli velice náročný úkol vybrat ty nejlepší výrobky. Řada jich totiž byla hodně kvalitních. Pouze jeden produkt vyloučili, protože nesplňoval zásadní podmínku. Tou je, že zboží musí mít základní surovinu českého původu, nejlépe z našeho regionu," dodává Jana Brázdilová. 

Oceněné výrobky

Oceněné výrobky