Tipuje, že virům typicky zimního onemocnění nepřály nedávné mrazy. Zato ale v lednu se venkovní teploty podobaly skoro těm jarním. Ani to ale nevadilo a nešířily se.

Podle vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hany Tkadlecové ale ještě není vyloučené, že vlna chřipkové epidemie do kraje dorazí. „Počasí totiž s chřipkou přímo nesouvisí. Už dříve jsme zaznamenali, že se vyskytly i v jiných než zimních měsících,“ podotýká Tkadlecová.

Virus se vrátil 
do České republiky 
po několika letech

Tvrdí, že nemoc se sice lokálně vyskytuje, nejde však o žádná obrovská čísla pacientů. „Po třech letech totiž dominuje virus A (HSN2), který tu před několika lety koloval. Velká část lidí už ale proti němu může být imunní,“ vysvětluje možnou příčinu Tkadlecová. Nemocnost v kraji v posledních týdnech spíše stagnovala na 1200 nemocných na sto tisíc obyvatel. Pokles hygienici evidovali hlavně během jarních prázdnin.

S pacienty trpícími chřipkou se i lékaři ve svých ordinacích setkávali doposud jen minimálně. Několik jich přišlo třeba za Hanou Neumannovou z Bystřice pod Hostýnem. Stejná byla také situace u jejího kolegy, praktika z Velkých Karlovic Dušana Cigánika. „Chřipky jsme tu nějak nezaznamenali. Možná je to tím, že teď byla taková ta velká zima, která přála valašskému rčení, že bacily alespoň umrznou,“ říká Deníku s úsměvem Cigánik.

Kvůli nedávným mrazům proto lidé trávili více času doma než venku.

„Nebyl takový kontakt mezi lidmi a viry se nešířily,“ dodal lékař.

Dosavadní absence chřipkových epidemií pak také nahrává školám – výuka není komplikovaná a učitelé nemusejí učivo opakovat.

„Každá epidemie nabourává stanovený plán v časové posloupnosti. Když chybí část žáků, je to pak složité. Navíc musíme v takových případech provádět nadstandardní dezinfekce, což se promítá do finančních nákladů. Nyní to řešit nemusíme,“ říká spokojeně ředitel tlumačovské základní školy Robert Podlas.