„Pan Grygar se k nám vrací pravidelně od roku 2003 a uspořádal tady už sedm přednášek , takže je přínosem pro osvětu Blatničanů. Proto jsem se rozhodla udělit panu Grygarovi titul čestný občan Blatnice pod Svatým Antonínkem za příkladnou propagaci vědy, víry a vesmíru. Oslovila jsem jej a souhlasil,“ objasnila starostka Blatnice pod Svatým Antonínkem Svatava Blahynková.

Předání titulu se uskutečnilo v neděli 4. srpna v devět hodin dopoledne na hale firmy Siempelkamp nedaleko obce.

„Cítím se poctěn, protože v blatnické „síni osobností“ máte samé kapacity,“ nechal se slyšet popularizátor přírodních věd Jiří Grygar.

Ten se kromě vesmíru aktivně věnuje i sportu. Jeho velkým koníčkem je cykloturistika. V roce 1983 spolu s dalšími astronomy propojil vědu s cykloturistikou a dal tak vzniknout jedinečnému a projektu s názvem Ebicykl – spanilá jízda astronomů, který mapuje cyklotrasy od hvězdárny k hvězdárně napříč Českou a Slovenskou republikou.

V pelotonu se spolu scházejí vynikající vědci, univerzitní profesoři, ale i amatérští zájemci o astronomii, aby během týdenního putování po hvězdárnách a pamětihodnostech strávili báječný čas.

Letos se toto výjimečné uskupení vydalo na kolo už po třicáté šesté. U této příležitosti byla na hale v Siempelkampu také odhalena pamětní deska Jiřímu Grygarovi, která připomíná jeho 20 tisíc prožitých kilometrů na kole Ebyciklu. V nedělních večerních hodinách byl na počest ujetých kilometrů odpálený také ohňostroj. 

Boj o hradiště
Veligrad: Velkomoravané budou bojovat o hradiště v Modré