Pro mnohé lidi je ranní káva nezbytný rituál pro probuzení a navození dobrého či alespoň snesitelného začátku dne. Ať už si kávu připravují jakkoliv, jedno je jisté. Celou dobu se nemohou dočkat, až si dají první doušek milovaného životabudiče. A pokud si ho dají z oblíbeného šálku, tím lépe. Podle odborníků je výběr hrnku důležitější než se zdá. „Vybrání perfektního šálku na kávu je stejně důležité jako jakýkoliv jiný krok při její přípravě,” tvrdí novináři Jordan Michelman a Zachary Carlsen.
Věděli jste, že se kávou můžete předávkovat?
Michelman i Carlsen jsou uznávaní odborníci na kávu, kteří společně napsali knihu But First Coffee. V ní mluví o tom, že nejde jen o přípravu kávy, ale o celkový zážitek. „Příjemná hudba, sladký večerní vánek, okouzlující společnost. Všechny tyto faktory mohou zlepšit chuť jídla a vína. A stejně tak je to s kávou,” sdělilo duo deníku New York Post.
Jaké šálky by si lidé měli pořídit
Při výběru hrnku je podle Michelmana a Carlsena důležité, aby k nim měl člověk osobní vztah. Díky tomu mají lidé při pití pocit nostalgie, cítí se šťastnější, a káva jim více chutná. „Pokaždé, když se napijete, vybavíte si určitou vzpomínku. Vytvoří to chuťový zážitek o mnoha rozměrech,” řekli serveru Well+Good. Jako příklad uvedli malovaný hrneček z dětství.
Šálky na kávu mohou být opravdu originální:
Velký vliv mají podle nich i pozitivní citáty. „Výzkum už v roce 2016 ukázal, že jen koukání se na pozitivní afirmace zlepšuje mentální bdělost, bystrost a náladu. A to vše ještě před prvním douškem!” dodali.
Jakou barvu by měl mít hrníček na kávu
Zdůraznili, že výběr správného hrnku je podobný, jako když si sommelier vybírá různé sklenice na různá vína. „Naše mozky jsou ve chvíli, kdy pijeme kávu, ovlivněné vším kolem nás. Proto je rozhodnutí, jaký šálek na kávu použijeme, ohromně důležité. Chuťové receptory v našem jazyku jsou totiž snadno ovlivnitelné okolními i vnitřními vjemy,” vysvětlili.
S tímto prohlášením souhlasí i profesionální degustátorka a autorka knihy How to Taste Mandy Naglichová. Studie dokázaly, že si lidé také spojují určité barvy s určitými chutěmi. „Například červená asociuje sladkost, zatímco zelená kyselost. A protože ta dodává kávě chuť a hloubku, Naglichová ji doporučuje pít ze zeleného šálku,” doplnil server Food&Wine.
Že chuť kávy ovlivňuje barva nádoby, tvrdí i autoři studie z roku 2014. Zjistili, že káva z bílého šálku chutná výrazněji. „Je možné, že kontrast mezi barvou nápoje a hrnku může ovlivnit očekávanou intenzitu,” vysvětlili vědci.
Vliv barevných hrnků na vnímanou chuť kávy zkoumala také vědkyně Fabiana Carvalhová v roce 2018. Zjistila, že z růžového šálku chutná více sladce. Souběžně s barvou má podle ní vliv i tvar hrnku. Čím je kulatější, tím je káva sladší.
Nahrává se anketa ...