Zlínsko 

Svatomartinské hody ve Zlíně 
KDY: v sobotu 13. listopadu 
KDE: náměstí Míru ve Zlíně 
ZA KOLIK: vstupné zdarma 

Už počtvrté se zlínské náměstí Míru stane dějištěm Svatomartinských hodů - oslav toho nejchutnějšího jídla a vína! Svátek svatého Martina sice připadá letos na čtvrtek, ale my se na vás budeme těšit v sobotu 13. listopadu, kdy symbolicky v 11 hodin společně otevřeme láhev svatomartinského vína.

Lokální restaurace, ale nově také ty nejlepší současné food trucky vám nabídnou:

  • tradiční svatomartinské menu - husí pokrmy na mnoho způsobů
  • zabíjačkové speciality
  • hamburgery s kachním či trhaným masem
  • paštiky s čerstvým chlebem, domácí marmelády, sýry, vafle, palačinky, svařák, výběrovou kávu a mnoho dalšího

Pestrá plejáda vinařů nabídne všem milovníkům vína bohatou ochutnávku letošních svatomartinských a mladých vín. V programu vystoupí folklorní soubory, skvělí muzikanti z F DUR JAZZ BAND a místní ZUŠ. Své kuchařské umění předvede JIŘÍ BABICA, jehož svatomartinskou kuchyni budete moct i ochutnat. Pro nejmladší bude připraven program nejen na jevišti. O zábavu se postarají také další atrakce a workshopy spojené se svatomartinskými tradicemi. Celou akcí vás provedou moderátoři Jakub Štefek a Michal Gaja.

Časový harmonogram

10 hodin - Zahájení prodeje skleniček
11 hodin -Slavnostní otevření - přípitek Svatomartinským vínem
11.15 hodin - ZUŠ Zlín - Jižní Svahy
12.30 hodin - Kouzelné hrátky s Jirkou Hadašem
13.30 hodin - Cimbálová muzika Cyril
14.15 hodin - Jiří Babica - kuchařská show
15 hodin - Cimbálová muzika Cyril
15.45 hodin - Jiří Babica - kuchařská show
16.15 hodin - Cimbálová muzika Cyril
17.30 hodin - F-dur Jazzband
20 hodin - Majkl DJ
22 hodin - konec akce

Hradní jarmark na Lukově
KDY: v sobotu 13. listopadu od 10 do 15 hodin 
KDE: hrad Lukov 
ZA KOLIK: vstupné zdarma 

Nenechte si ujít Hradní jarmark a výstavu andělů a andělíčků v západním paláci. Těšit se můžete také na prodej řemeslných výrobků i lahůdek pro mlsné jazýčky. V nabídce budou šperky, košíky, dřevěné misky, hradní suvenýry, cukrovinky, uzené klobásky, svařák, sýry, medovina a další. Hudební podkres zajistí frontman kapely Yoshville Grass, který zapěje několik písní a koled. V případě nepříznivé epidemiologické situace nebo sněhové pokrývky a nesjízdnosti cesty na hrad bude akce zrušena.

Hradní jarmark na Lukově.Hradní jarmark na Lukově.Zdroj: Deník/repro

Svatomartinské variace ve Zlíně 
KDY: v pátek 12. listopadu 2021 v 18 hodin
KDE: radnice města Zlín 
ZA KOLIK: vstupné 150 Kč 

V pátek 12. listopadu v 18 hodin se uskuteční koncert komorní hudby na zlínské radnici s názvem Svatomartinské variace. Orchestr Concertino pod vedením uměleckého vedoucího Miroslava Křivánka zde veřejnosti představí díla velikánů, jako jsou Corelli, Bach, Mozart či Vivaldi. Pro milovníky netradičních melodií v podání komorního ansámblu přidá Concertino i překvapení v podobě The Beatles! Součástí večera bude také ochutnávka svatomartinských vín. Vstupné na akci je 150 Kč a celý výtěžek poputuje na činnost Střediska rané péče EDUCO Zlín, které pomáhá rodinám s dětmi se zdravotním postižením ve Zlínském kraji od narození do 7 let.

Benefiční koncert.Benefiční koncert.Zdroj: Deník/repro

PoSvícení 2021 ve Zlíně 
KDY: v sobotu 13. listopadu od 18 hodin 
KDE: Zlín
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné 

Zveme vás na třetí ročník open air události, oslavy světla a chvály podzimu. Zvěřinec si chce posvítit na život ve městě, nabídnout možnost k zastavení, setkání. Společné putování městem v průvodu, od domu k domu, v každém místě drobná kulturní ochutnávka. Těšte se na PoSvícení 2021!

Minibotičky pro vílí nožičky
KDY: v sobotu 13. listopadu od 10 do 12 hodin a od 14 do 16 hodin 
KDE: 14|15 BAŤŮV INSTITUT ve Zlíně 
ZA KOLIK: vstupné 59 Kč, snížené 39 Kč, rodinné 129 Kč

Co je malé – to je hezké! Přijďte si do výstavy miniaturní obuvi vyrobit svoji sbírku papírových minibotiček a kožený přívěšek na klíče ve tvaru sandálku. Tvořivá dílna je určena dětem od 7 let. Koná se v 1. podlaží budovy 14 ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU.

Miniatury.Miniatury.Zdroj: Deník/repro

Svatomartinský trh ve Vizovicích
KDY: v sobotu 13. listopadu od 9 hodin 
KDE: zámek ve Vizovicích 
ZA KOLIK: vstupné zdarma 

Už tradiční oslava sv. Martina proběhne v sobotu 13. listopadu od 9 hodin v prostorách Státního zámku Vizovice. Jako každým rokem bude hlavním bodem programu příjezd sv. Martina na bílém koni. "Opomenout ale nesmíme ani žehnání vína, vystoupení cimbálové muziky Vizovský Juráš či divadelní představení ÚDiFu - Úžasného divadla fyziky," lákají pořadatelé. 

Na odpolední část programu je připraveno koncertní vystoupení kapely Motýl band CZ, kterou znáte ze Šlágr TV. Celým dnem vás bude provázet moderátorka Hana Srncová. Na Svatomartinském trhu budou místní producenti prezentovat své výrobky, k zakoupení budou mimo jiné cidery, vína, frgály, trdelníky, bio bylinné výrobky, dřevěné hračky, perníky a spoustu dalšího. Na místě bude k mání také občerstvení. V prostorách Galerie Mariette bude připravena ukázka řemesel, a to tradiční zdobení perníků, výroba vizovického pečiva, práce na kolovratu a výroba vánočních ozdob. Během celého dne budete moci navštívit také komentovanou prohlídku zámecké čokoládovny. Děti se mohou mimo jiné těšit také na soutěže a dílničky.  

Kroměřížsko 

Keramický workshop v SVČ Včelín
KDY: v pátek 12. listopadu od 17 hodin 
KDE: Středisko volného času Včelín 
ZA KOLIK: vstupné 450 Kč (v ceně 2 výrobky a odborné vedení)

Středisko volného času Včelín zve všechny zájemce na KERAMICKÝ WORKSHOP, který proběhne v pátek 12. listopadu 2021 od 17 hodin v keramické dílně SVČ Včelín. Co budete tvořit? Svícen, podnos, dekorace do zahrady. 

Po stopách knihovnictví v Holešově
KDY: do 31. prosince 2021 
KDE: Holešov 

Na deseti panelech, rozmístěných po Holešově, se můžete seznámit s historií i současností knihovnictví v Holešově. První panel najdete u kina Svět, další na náměstí, u zámku, ve Smetanových sadech, u "sokoláku", u gymnázia, na nám. sv. Anny či na nám. Svobody. 

Valašsko 

Krajové odrůdy ovoce na Valašsku
KDY: od 11. listopadu 2021 do 14. listopadu 2021
KDE: zámek Vsetín 

Muzeum regionu Valašsko zve do zámku Vsetín na výstavu Krajové odrůdy ovoce na Valašsku. K vidění budou desítky tradičních i novošlechtěných odrůd. Součástí je křest nové muzejní knihy Sušárny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka (čtvrtek 11. listopadu, 17 hodin) a přednáška uznávaného odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno (neděle 14. listopadu, 14 hodin).

Benefice pro mobilní hospic Strom života
KDY: v sobotu 13. listopadu od 14.30 hodin 
KDE: kostel Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm 
ZA KOLIK: vstupné zdarma 

Zveme vás na Benefici pro mobilní hospic Strom života. Koná se v sobotu 13. listopadu od 14.30 hodin v kostele Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm. V programu vystoupí Pěvecký sbor Rosénka a její hosté. Výtěžek bude věnován pro mobilní hospic Strom života. 

Uherskohradišťsko 

Strašidelná zahrada v Babicích 
KDY: v sobotu 13. listopadu od 17 hodin 
KDE: zahrada mateřské školy v Babicích 
ZA KOLIK: vstupné zdarma 

Zveme vás na strašidelnou zahradu do Babic. "Přijďte si s lampionem posvítit na naši strašidelnou zahradu. Komu se podaří najít všechny skryté truhličky s tajemstvím, bude odměněn a může vyrazit na Mýtinku, kde ho bude čekat čarovný špekáček," lákají pořadatelé. 

Kunovice provoní zabíjačkové pochoutky 
KDY: v sobotu 13. listopadu od 12 do 15 hodin 
KDE: areál Jízdy králů Kunovice
ZA KOLIK: vstupné zdarma 

Máte rádi ovar, jitrnice či jelítka? Pak si nenechte ujít prodej zabíjačkových specialit spojený s ochutnávkou, který se koná v sobotu 13. listopadu od 12 do 15 hodin v areálu Jízdy králů Kunovice. Zabíjačkové speciality si můžete odnést i v přinesených nádobách. K poslechu hraje Cimbálová muzika Čarapa. 

Zabíjačka.Zabíjačka.Zdroj: Deník/archiv

Malovásek: Podzimní tvoření z listí
KDY: v neděli 14. listopadu od 14.30 hodin 
KDE: ve foyer kina Hvězda v Uherském Hradišti 
ZA KOLIK: vstupné zdarma 

Nevíte, kam s dětmi o víkendu? Pojďte s nimi na tvůrčí dílnu. "Z podzimního listí nalepíme na papír, co nás napadne - strom, ježka, nebo třeba jelena. Můžete si přinést i vlastní listí nasbírané na procházce," vzkazují pořadatelé. 

Tvoření z listí.Tvoření z listí.Zdroj: Deník/repro