Vnuk královny Alžběty II. s chotí přestali na konci března pracovat pro královskou rodinu a přesídlili do Spojených států.

Princ Harry a Meghan v dopise čtyři britské bulvární listy obvinili, že zničily životy jejich známých i zcela cizích lidí jen kvůli tomu, že jim "chlípné pomluvy" zvyšují výnos z reklamy.

Princ Harry a jeho žena Meghan
Změna statusu. Kanada se nebude podílet na ochraně prince Harryho a Meghan

"Proto vezměte na vědomí, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu nebudou komunikovat s vaším mediálním domem," stojí v dopise, který otiskla řada dalších britských médií včetně veřejnoprávní stanice BBC.

Cílem není podle manželů vyhnout se kritice nebo cenzurovat zpravodajství. "Média mají plné právo informovat a mít názor na vévodu a vévodkyni ze Sussexu - ať už dobrý nebo špatný. Nesmí být ale založený na lži," uvedli vnuk britské královny s manželkou.

Vzdali se rolí předních členů královské rodiny

Princ Harry je po otci, bratrovi Williamovi a jeho třech dětech šestý v následnictví na britský trůn. Na počátku roku oznámil, že se hodlá s manželkou Meghan vzdát role předních členů královské rodiny, osamostatnit se a více se věnovat rodině. Ve službách monarchie pár nepracuje od 1. dubna. Nyní žije v Kalifornii v USA.

Alžběta II., Harry a Meghan
Princ Harry je smutný z rozluky s rodinou. Nechtěl se vzdát povinností

Pětatřicetiletý Harry a o tři roky starší Meghan mají dlouhodobě napjaté vztahy s britskými bulvárními médii. V minulosti je obviňovali mimo jiné z toho, že jsou rasistické vůči Meghan, jejíž matka je černoška. Loni v říjnu vévodkyně dokonce podala žalobu na bulvární list Mail on Sunday, který zveřejnil její soukromý dopis.

princ Harry a Meghan
Odpovědi na klíčové otázky o Harrym a Meghan: Proč tak učinili, přijdou o titul?

Princ Harry bulvár viní také z podílu na smrti jeho matky. Princezna Diana zahynula při dopravní nehodě v roce 1997. Její vůz se snažil uniknout bulvárním fotografům.

"Ztratil jsem svou matku a nyní přihlížím tomu, jak se moje manželka stává obětí těch samých mocných sil," uvedl Harry loni.