Důkazem je Věra Vejskalová z Klatov, která dělala během podzimní vlny epidemie doprovod ostatním seniorům na vyšetření. Tehdy přiznala, že obavy z nákazy měla. „Jezdila jsem na jaře i na podzim. Dělala jsem doprovody pacientům, kteří jsou v horším fyzickém nebo psychickém stavu než já. Jezdila jsem s nimi buď na LDN, nebo na složitější vyšetření, kdy potřebují v sanitce dohled, oporu, zkrátka někoho s kým si mohou povídat,“ popsala svoji práci Vejskalová.

Senioři mají dle jejích slov strach, protože nezažili takovou dobu. Částečně ji ani nechápou. „Vědí, že jsou ohrožení. Hrne se to na ně ze všech stran a hlavně každý povídá něco jiného, mnohdy jsou i zmatení, neví, co mohou a nemohou,“ poznamenala na podzim dobrovolnice.

Kvůli covidu mohli lidé volit z aut
Událost měsíce: Volby v polních podmínkách

Pomoci však bylo potřeba mnohem víc. Senioři trpí během pandemie samotou, problém může být i s nákupem potravin nebo léků. To všechno nabízely neziskové a humanitární organizace v čele s Českým červeným křížem. „Základní nabídku služeb jsme stejně jako na jaře rozšířili o elektronické recepty, venčení psů nebo třeba drobnou pomoc nemocným. Zrovna včera jsme třeba zajišťovali převoz osamělého seniora na testy,“ popsala v říjnu ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou Kateřina Havlová. Pomocnou ruku nabízela i samotná města a jejich organizace napříč Českem, zapojili se také skauti.

Pomoc armády

Do domovů seniorů, kde se prokázala nákaza, zase putovali vojáci. Desátník Jakub Růžička z 15. ženijního pluku neváhal a nabídl pomocnou ruku. Přestože u armády je na funkci staršího řidiče ženijní speciální roty, má totiž vystudovanou střední zdravotnickou školu v oboru zdravotnický asistent. „Právě kvůli tomu mě na výpomoc vybrali. Se svým vzděláním totiž můžu vykonávat mnohem více činností než ošetřovatelky,“ vysvětlil své přijetí do domova seniorů Růžička.

„S ošetřovatelkami jsem se staral o úklid, hygienu, podávání jídla a další věci. Navíc jsem měl jako zdravotní bratr na starosti i přípravu a rozdělování léků, píchání inzulinu a spoustu dalšího,“ popsal svoji pracovní náplň desátník.