K jídlu ho to táhlo vždy. Vystudoval elektrotechnickou průmyslovou školu, a protože ho láska k vaření neopouštěla, při zaměstnání si udělal nástavbu v oboru kuchař-číšník. Po několika letech práce v restauracích se mu naskytla příležitost pracovat v korporátu, díky čemuž získal bohaté a zajímavé zkušenosti.

„Předpokládal jsem, že práce v korporátu bude na přechodnou dobu, na pár měsíců. Ale dostal jsem se do prostředí, které mi umožňovalo hodně se vzdělávat a cestovat, což se mi líbilo, protože rád ochutnávám nové věci a rád cestuji. Jako kuchař jsem jezdil po celé Evropě a sbíral zkušenosti,“ vzpomíná majitel rodinné konzervárny.

Recepty si nejprve schovával do šuplíku

Pak přišlo několik nabídek na práci v Německu, v Itálii nebo ve Francii. A právě poslední země při výběru vyhrála, a tak čekalo rodinu stěhování. „Francie nás lákala, protože její kuchyně je Mekkou dobrého jídla a říkal jsem si, že bych se mohl v této zemi kulinářsky posunout,“ vysvětluje Olin Bezchleba, který pracoval ve Francii pět let.

Protože tam načerpal zajímavé zkušenosti, rozhodl se předávat je potravinářským společnostem. Pomáhal jim s vývojem receptur a s technologickými postupy. Doma zkoušel experimentovat s recepty a vyvíjel nové chutě.

„Všechny svoje pokusy jsem si zapisoval, protože co kdyby se některý z receptů povedl? Potom by mě mrzelo, že nevím, jak ten recept zopakovat a kolik jakých surovin a koření použít,“ usmívá se podnikatel, který jako první vyrobil králičí paštiku.

close Rodinná konzervárna Via Delicia, kterou založil Olin Bezchleba, funguje v Zábřehu už třináct let. info Zdroj: Deník/Hana Masaříková zoom_in Rodinná konzervárna Via Delicia, kterou založil Olin Bezchleba, funguje v Zábřehu už třináct let.

Recepty si schovával do šuplíku s tím, že je třeba jednou nabídne společnosti, která má vizi a ambici založit malou konzervárnu. Protože však známým jeho výrobky chutnaly a žádali ho o výrobu dalších, začal přemýšlet nad vlastním podnikem. A založil vlastní konzervárnu pod značkou Via Delicia.

Začínali s manželkou, dnes s nimi pracuje i dcera

K založení značky ho inspirovaly lokální trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925, do které si její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, pečlivě zapisovala poznatky a recepty.

„Často jsem listoval ve starých kuchařkách a říkal jsem si, jak to naši předkové dělali bez ledniček a mrazáků. Jak dokázali přežít doby nedostatku? Tím, že v době dostatku zavařovali. Zpracovávali vše ze zahrady, dvorka, rybníka i lesa a zásoby jim vydržely celou zimu až do jara,“ popisuje Olin Bezchleba začátky rodinné manufaktury, která dnes zaměstnává 23 lidí.

Začínali spolu s manželkou a dnes s nimi v konzervárně pracuje i nejstarší dcera. Firma vyrábí produkty z velké části ručně, zakládá si na přirozené chuti každé suroviny a nepoužívá konzervanty. Lidé si mohou vybrat z paštik, džemů, hotových jídel, sirupů a kompotů, dobrot z masa či hub a zeleniny.

„Důležité jsou přirozenost a poctivá chuť surovin. Konzervy mohou sloužit jako základ, ze kterého se dají kouzlit různá jídla, a lidé si je mohou podle potřeby dochutit. Na složení výrobků si zakládáme a naším cílem je pokračovat ve výrobě delikates z lokálních surovin. Největším důkazem toho, že se nám to daří, jsou spokojení zákazníci, kteří se k nám opakovaně vracejí,“ uzavírá Olin Bezchleba.

Sledujte podcast Byznys kafe

Máte rádi podnikatelské příběhy a užitečné rady ze světa malého i velkého byznysu? Pak neváhejte a sledujte náš videopodcast Byznys kafe.

Nejnovější díl s názvem Koule vs. sklo na mobil. Fixed testuje výrobky drsně, zaměstnance si však hýčká si můžete přehrát ZDE

Pořad Byznys kafe najdete také v aplikacích Spotify i Apple Podcast.