Nepomohlo ani to, že postižená firma vypsala finanční odměnu ve výši padesáti tisíc korun tomu, kdo jako první podá informace vedoucí k dopadení a usvědčení žháře.

Rozsáhlý požár patřil k největším v České republice za poslední roky. Firmě způsobil obrovské škody a likvidovat jej musely desítky hasičů dlouhou řadu dní.

Chropyňská Remiva už se nyní ale pomalu staví zpátky na nohy a chystá se obnovit provoz. Kdy to ale bude, je ještě otázkou několika týdnů, nejspíše ale i měsíců.

„Nynější situace je taková, že výroba zatím ještě nejede. Musí se dokončit všechny stavební práce, aby se provoz opět mohl spustit. Vše mají na starost stavební firmy a prozatím nelze s přesností určit termín opětovné výroby," vysvětlil pro Deník jednatel firmy Miroslav Vala.

Po pachateli se stále pátrá, na starosti má nyní případ Krajské ředitelství policie Zlínského kraje.

„Emailem nám přišly jisté informace, které by snad mohly být nápomocné při pátrání. Nicméně všechno řeší policie, veškeré informace k případu vlastní ona. A kdo založil požár zatím jasné není," dodal Vala.

Jak ale vysvětlila krajská policejní mluvčí Jana Macalíková, pátrání ještě pokračuje a zda byl požár založen úmyslně a kdo ho má svědomí, nelze zatím s přesností říct.

„Případ je stále v šetření. Je to velmi rozsáhlé a výsledky zatím uveřejnit nemůžeme. Později samozřejmě podáme veřejnosti bližší informace o tom, jak vyšetřování pokročilo," přislíbila Macalíková.

Z obnovy provozu ve firmě Remiva není nikterak nadšeno vedení chropyňské radnice. Po stížnostech obyvatel města, kteří vyjádřili obavy z poškození životního prostředí v souvislosti s odpady, které vznikly při demoličních prací po požáru, nařídilo město kontroly.

Úředníci z odboru životního prostředí kroměřížské radnice, a také další odborníci, například z krajského úřadu, proto prověřili nakládání s odpady a potvrdili, že s veškerými odpady bylo naloženo v souladu se zákonem.

Přesto však rada města Chropyně nesouhlasí s obnovou výroby v Remivě. „Za město jsme vyjádřili náš nesouhlas a obnovu nedoporučujeme. Bohužel s tím asi nic nezmůžeme, objekt stojí na soukromém pozemku," konstatoval chropyňský místostarosta Milan Bajgar.

AUTORKOU JE SOŇA LIČKOVÁ