Ještě v noci ve středu se zřítila konstrukce střechy budovy. Vzhledem k narušení statiky objektu a riziku jeho zřícení je tak zvažováno povolání statika.

Příznivou zprávou je, že po dobu požáru nedošlo k ohrožení zdraví obyvatel a nebylo hlášeno žádné zranění civilistů nebo hasičů.

Ilustrační foto.
Při hašení se popálil lesní dělník

HASIČI MUSELI USTOUPIT

„Požár zasáhl prakticky celý jednopodlažní objekt o půdorysu asi 15x30 metrů. Plameny šlehaly vysoko nad střešní konstrukce a z objektu se postupně ozývaly výbuchy tlakových lahví. Hasiči tak byli nuceni ustoupit do bezpečné vzdálenosti a objekt hasit pouze z vnější strany. V jednom časovém úseku museli někteří hasiči opustit koše výškové techniky, protože žár nad objektem byl tak silný, že se jim začaly tavit obličejové masky dýchací techniky," popsal situaci mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Podle něj zásah kromě tlakových lahví komplikovalo i to, že v jedné části hořícího objektu byly umístěny zásobníky s asi 200 tunami tuku a menší množství hořlavých kapalin.

Opilá Olina ze Zlína. Ilustrační foto
Nechvalně známá „striptérka“ řádí v ulicích města dál

„Vstup do vnitřních prostor byl naprosto vyloučen," informoval dál mluvčí.

Doplnil, že se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na okolní průmyslové objekty. Dařilo se také postupně hasit jednotlivé části objektu.

Na místo se ještě v noci osobně dostavil starosta města Jaroslav Budek.

„Na základě informací od velitele zásahu jsem vydal pokyn k informování obyvatel prostřednictvím krizové SMS zprávy, informace o situaci mohli získat také na webových stránkách města a městském Facebooku. Zpráva byla také vyhlášena pomocí informačního vyrozumívacího a varovacího systému," vyjmenoval starosta Budek.

„Jelikož se jednalo o požár v části města Bahňák, nejprve hlášení proběhlo právě tam. V druhé fázi jsme informovali i zbylé části města," vysvětlil Jaroslav Budek.

Úterní požár v Tomě.
Mladcová a Otrokovice, právě zde se rozhořely požáry

DOPORUČENÍ: NEVĚTRAT

Podle mluvčího krajských hasičů ale kouř z požářiště naštěstí stoupal kolmo do vyšších vrstev a zplodiny hoření tak přímo neohrožovaly obytné oblasti Otrokovic a okolních obcí.

„Přesto bylo obyvatelům doporučeno, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli z domu," uvedl Netopil.

Událost si ale ani tak někteří místní nenechali ujít a přišli se osobně podívat, co se v Tomě děje.

„Je to tady každou chvíli," uvedla v noci jedna z místních obyvatelek. Doplnila, že sousedka má dýchací obtíže.

Jednu z budov v průmyslovém areálu TOMA v Otrokovicích na Zlínsku zasáhl v úterý požár.
Otrokovice vyděsil dým a výbuchy v areálu TOMA

Na místě byli ještě v průběhu noci i příslušníci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm, kteří provedli několik měření stavu ovzduší v okolí místa požáru. Přítomnost nebezpečných látek ale prý podle krajských hasičů zjištěna nebyla.

Výše způsobené škody a příčina vzniku požáru zatím nejsou známy.

„Jsou předmětem dalšího šetření hasičů a policie," uzavřel Libor Netopil.

Deník se pokoušel spojit s jednatelem nebo společníkem firmy EKOREGIONAL, s.r.o. která v budově sídlila, ale neúspěšně.

Zdroj: DENÍK/Jana Zavadilová
Zdroj: DENÍK/David Karola