K hlášenému požáru domu vyrazily v sobotu krátce před polednem nejprve čtyři jednotky hasičů z Kroměříže, Zborovic, Roštína a Zdounek. „Oznamovatel nám sdělil, že ze střechy šlehají plameny. Při našem příjezdu už byla celá střecha v plamenech,“ popsal mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Majitel domu už byl v té době v péči zdravotníků, kteří jej převezli do blízké Kroměřížské nemocnice. „Utrpěl popáleniny na rukou a úraz hlavy,“ informoval mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka.

Hasiči v dýchacích přístrojích nejprve vypnuli elektřinu, poté se pustili do boje s plameny. Zároveň ochlazovali i sousední dům. „Pro vyklízení půdního prostoru si velitel zásahu vyžádal další jednotky, protože doposud zasahující hasiči už byli unavení. K požáru přijely jednotky dobrovolných hasičů z Kostelan, Šelešovic a Ratají,“ doplnil Roman Žemlička s tím, že celkem tak bylo na místě 46 hasičů.

Požár tújí v Ludslavicích způsobilo domácí uzení
Požár tújí v Ludslavicích způsobilo domácí uzení

Přijel také řídící důstojník územního odboru HZS Kroměříž, který si převzal velení. „Protože bylo horko, zajistil starosta obce zasahujícím hasičům pitný režim a později i stravu. My jsme pokračovali ve vyklízení půdních prostor. Termokamerou jsme monitorovali teploty stavebních konstrukcí a dohašovali skrytá ohniska hoření,“ popsal Žemlička.

Na místo požáru se dostavili také policisté, vyšetřovatel hasičů a pracovníci pohotovostní služby provozovatele elektrické sítě, kteří odpojili část ulice od přívodu elektrického proudu. Vrátil se také popálený majitel domu a spolupracoval s vyšetřovateli.

Škoda způsobená požárem byla určena v předběžné výši 1,5 milionu korun. Proč začalo hořet, nyní hasiči vyšetřují.