„Na místě došlo k požáru haly pro chov kuřat o rozměrech sedmdesát krát patnáct metrů," informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Pracovníci družstva veliteli zásahu ohlásili, že haly jsou prázdné. Hasiči tak odpojili přívod plynu a elektřiny do objektu a soustředili se na ochranu okolních objektů a hal.

„Plamenné hoření bylo vzhledem k převažující dřevěné konstrukci v době příjezdu prvních jednotek na místo už tak silné, že došlo k propadnutí střechy drůbežárny," popsal Netopil.

Větší potřebu vody k hašení zajistil hydrant vodovodního řádu a také obecní požární nádrž. Zvýšená potřeba dýchací techniky byla pokryta protiplynovým kontejnerovým speciálem ze stanice Valašské Meziříčí.

„Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu asi deset minut po půlnoci. Hasiči pokračovali ve vynášení suti z haly a v dohašování," upřesnil Netopil.

Po třetí hodině ráno došlo k redukci sil a prostředků na místě události. Po další půlhodině byla ohlášena celková likvidace požáru a jednotky se postupně vracely na své základny.

Vyšetřovatel hasičů zahájil úkony ke zjištění příčin požáru ještě během zásahu. Vyšetřování pokračovalo během pondělního dopoledne.

„Na základě doposud zjištěných skutečností se jako příčina vzniku požáru jeví změna provozních parametrů plynového topidla, které sloužilo k temperování vnitřního prostoru objektu. Verze úmyslného jednání byla vyloučena," konstatoval Netopil

Předběžné škody jsou prozatím vyčísleny na čtyři miliony korun. Hasičům se podařilo uchránit další majetek za deset milionů. Na místě nedošlo k žádnému zranění.

K likvidaci požáru byly povolány profesionální jednotky ze stanice Bystřice pod Hostýnem a Valašského Meziříčí posílené o dobrovolné kolegy z Osíčka, Loukova, Kunovic, Bystřice pod Hostýnem, Chvalčova, Kelče a Podhradní Lhoty.

Ze Zlína na místo vyrazil také velící důstojník směny. Celkem na místě zasahovalo čtyřicet hasičů a devět jednotek.

Na místě události byli přítomni také příslušníci úseku kontrolní činnosti požární prevence.

„Událost zůstává nadále v šetření Hasičského záchranného soboru Zlínského kraje. Výše způsobené škody bude majitelem nadále upřesňována," uzavřel Netopil.