„Z důvodu technické závady elektrického spotřebiče došlo k požáru šatní skříně v obývacím pokoji bytu. Majitelé požár zpozorovali krátce před třetí hodinou ranní,“ upřesnila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Popsala, že majitel se snažil ještě před příjezdem hasičů oheň sám uhasit.

„To se mu ale nepodařilo, protože se požár velmi rychle šířil a docházelo k velkému vývinu kouře. Rodina se dvěma malými dětmi byt rychle opustila a upozornila i ostatní obyvatele domu, kteří také odešli ven do bezpečí,“ vylíčila Javoříková.

V jednom z bytů zůstala starší žena, kterou po příjezdu zachránili hasiči pomocí nastavovacího žebříku.

Pohyblivý betlém v Horní Lidči
Pohyblivý betlém v Horní Lidči táhne, o adventu jej viděly stovky lidí

Profesionální hasiči ze stanice Vsetín a dobrovolní hasiči z Jablůnky a Hošťálkové si s ohněm poradili během půl hodiny. Nerozšířil se do dalších místností ani do okolních bytů.

„Velkou škodu však v zasaženém bytě napáchal kouř. Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Díky rychlému zásahu byl uchráněn majetek v hodnotě pěti milionů korun,“ uvedla mluvčí.

Vánoce mimo domov

Hasiči zakouřené prostory domu vyvětrali pomocí přetlakové ventilace a zkontrolovali sousední byty. Okolo šesté hodiny ráno se vrátili zpět na své stanice. Událost nyní prověřuje vyšetřovatel hasičů.

„Vánoční svátky tak rodina bude trávit mimo svůj domov, který je momentálně neobyvatelný. Naštěstí však všichni vyvázli bez újmy na zdraví,“ uzavřela Lucie Javoříková.