V regionu se ale vzedmula velká vlna solidarity: lidé darují rodině oblečení či další věci a vyjadřují jí účast i jinak.

„Těžko si představit, že vám život shoří před očima. Proto jsme se rozhodli darovat alespoň nějaké oblečení," vysvětluje pro Kroměřížský deník například dvaadvacetiletá Nikola Dvorská.

Lidé nosí oblečení, hygienické potřeby, aktovky a další věci ať už na Oblastní charitu, či přímo na obecní úřad v Počenicích.

„Přijela k nám paní s věcmi až z Bystřice pod Hostýnem. Je až neuvěřitelné, kolik lidí potřebné věci darovalo," neskrývala radost tamní starostka Pavlína Procházková.

Rodina se podle ní stále nachází ve vážné situaci, momentálně hledá především bydlení.

„Domluvili jsme s panem farářem dočasné prostory na zdejší faře, ale je to bohužel jen do půlky června," dodala starostka.

Aktuálně se rodina snaží, aby si sehnala podnájem, čeká se totiž na vyjádření statika ohledně vyhořelého domu.

„Záleží, jestli bude mít cenu ho opravit, nebo dojde na demolici. Rodina by nerada někam odcházela, mají tu zázemí, děti chodí do školy či školky," povzdechla si starostka.

Otázkou je, v jakém bude dům stavu, na stavbu nového nejspíš nebude dost peněz: proto Oblastní charita Kroměříž zakládá transparentní konto, na které budou moci lidé přispět.

„Zvedla se obrovská vlna solidarity. Velmi mě těší, že lidé jsou stále dobří," říká ředitelka kroměřížské Charity Anna Valachová.

Všichni jsou podle ní opravdu velmi ochotní.

„Moc bych chtěla pochválit dobrovolníky, kteří pomáhají rodině. I rodina sama je velmi aktivní a má kolem sebe spoustu dobrých a obětavých lidí," dodává ředitelka. Celou situaci prý berou nesmírně statečně a jsou vděční za jakoukoli pomoc.

„Vzájemně se podporují. Děti se i přes tu katastrofu umějí radovat," usmála se Anna Valachová.

Pomoc rodině ovšem bude nejspíš potřeba dlouhodobě: už teď se shromažďují finanční prostředky.

„To je to, co rodině v horizontu dvou a více let bude chybět nejvíce," objasnila ředitelka kroměřížské Charity. Také zájem o věnování nějakých věcných darů je obrovský.

„Musela jsem dokonce vyhlásit stop stav, protože rodina si musí vše přebrat. Jakmile bude něco chybět, hned dáme lidem ve známost," ujistila ředitelka.

Také transparentní konto pro rodinu, kam budou lidé moci přispívat, bude podle ní už brzy zveřejněno. 

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ