„Zasahovalo u něj šest jednotek hasičů, hlášení o požáru přijali v 16:33 hodin. Oznamovatel sdělil, že hoří eternitová střecha, a že v objektu nejsou žádní lidé," poznamenal za krajské hasiče Roman Žemlička.

Kromě záchranářů z požární stanice v Morkovicích a Kroměříži a dobrovolníků ze Zdounek a Zborovic přijela v rámci krajské výpomoci i jednotka z Němčic nad Hanou.

„V době příjezdu první jednotky byla celá střecha rodinného domu v plamenech a eternitová střešní krytina vystřelovala do okolí. Hasiči nasadili čtyři proudy vody a hasili i z výškové techniky, tím se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední dům," popsal mluvčí.

Zasahující hasiči také provedli kontrolu plynu a přerušili rozvod elektřiny, velitel zásahu si kvůli tomu vyžádal i asistenci pohotovostní služby provozovatele energetické sítě. Na místo požáru se následně dostavil také vyšetřovatel hasičů a policie.

Velící důstojník směny komunikoval i se starostou obce, který také přijel na místo a hasičům zajistil stravu a nápoje," podotkl Roman Žemlička.

V průběhu hašení podle něj záchranáři postupně objevovali s termokamerou skrytá ohniska a rozebírali konstrukci střechy. „Příčina vzniku požáru zůstává prozatím v šetření hasičů. Další zjišťování bude, s ohledem na bezpečnost vyšetřovatele, prováděno ve čtvrtek dopoledne," dodal mluvčí s tím, že škoda způsobená požárem byla předběžně určena na sto tisíc korun.

Už v úterý odpoledne mueli hasiči vyjíždět pro změnu k rozestavěnému domu v Jabloňové ulici. Na venkovní terase tam vzplála hydroizolační lepenka a následně vyšlo najevo, že na vině byla neopatrnost majitele objektu. Předběžná škoda činila v tomto případě padesát tisíc korun.