Požár, který propukl v úterý odpoledne v panelovém domě na Spáčilově ulici v Kroměříži, zapříčinila cigareta.

"Příčinou požáru byla nedbalost při kouření u jednoho z obyvatel domu," uvedla mluvčí hasičů Zlínského kraje Lucie Javoříková. Na místo dorazily hned čtyři hasičské jednotky, přivolána byla také rychlá záchranná pomoc.

Podle mluvčí hasičů Lucie Javoříkové hasiči požár lokalizovali a zlikvidovali během několika málo minut.

"Z domu byly zároveň evakuovány tři osoby. Ani v jednom případě se nejednalo o obyvatele dotčeného bytu," uvedla Javoříková. Byt, ve kterém k požáru došlo, si pronajímali dva muži. Jeden z nich veliteli zásahu uvedl, že se právě vracel z nákupu, když zjistil, že u nich doma hoří. Tento muž se nadýchal kouře, zřejmě při snaze zmírnit následky škody.

"Muž se sice nadýchal kouře, ale nebylo to nic vážného. Záchranáři jej převezli k vyšetření na internu do Kroměřížské nemocnice," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Vyšetřovatel vyčíslil vzniklou škodu v bytě na půl milionu korun, hasičům se ale podařilo odvrátit další škody až ve výši jednoho milionu korun. Neštěstí si však nevybralo svou daň pouze na majetku. Velitel zásahu potvrdil, že se pes nájemníka bytu nadýchal kouře a nebylo mu již pomoci.

Rodinné centrum Sedmikráska Chropyně.
V Chropyni otevírá nové rodinné centrum Sedmikráska

Všudepřítomný smrad

Lidé z panelového domu jsou případem zaskočení. Postávali před domem a diskutovali.

"Kouř se valil po schodišti. Nahoře v bytě byly děti. Tak jsem jim říkal, že hoří byt dole, že se mají doma zavřít a hlavně nikam nechodit. To nevíte, jestli jede výtah, nebo kde na požár narazíte," uvedl soused.

Obyvatelé bytovky si nyní stěžují na všudepřítomný smrad.

"Je to cítit stupačkami. Ten smrad se teď drží nahoře. Já jsem jela výtahem a musela jsem vystoupit už v pátém patře, takový smrad tam nyní je," dodala sousedka postávajíc v hloučku. Někteří sousedé uvedli, že s nájemníky byly problémy.

Nehoda auta v Koryčanech.
Řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení na rovince, sjel s autem ze svahu