Dohromady si v tomto kraji lokálně prospěšné projekty rozdělí přes 309 000 Kč. Banka ocenila čtyři nejúspěšnější uchazeče z tohoto regionu sumou 150 000 Kč. Veřejnost navíc přispěla částkou 159 153 Kč.

„Díky programu ČSOB pomáhá regionům motivujeme veřejnost, aby se aktivně zapojila do podpory a zlepšování kvality života ve svém nejbližším okolí. Opět se podařilo vybrat rekordní částku, tentokrát přesahující 4 miliony Kč, a způsobit tak možná malé, ale velmi důležité změny v českých krajích. Jako banka v nich máme silné zastoupení, i proto nám záleží na tom, aby se v nich všem žilo lépe,” říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Altán pro terapii i povídání

Diakonie Českobratrské církve evangelické - hospic Citadela s projektem Na čerstvém vzduchu pod střechou získala od veřejnosti 117 616 Kč a banka jí navíc přispěla částkou 50 000 Kč. Stal se tak třetím nejúspěšnějším projektem v celé republice.

Zahrada hospice je místem, které láká k procházkám a nabízí řadu zákoutí k posezení pod vzrostlými stromy. Pacienti hospice i klienti odlehčovacích služeb, kteří se z pokojů dostanou přímo do zahrady, v ní často a rádi tráví čas se svými blízkými i s dobrovolníky. Chybí jim však kryté místo, kam by se mohli uchýlit před ostrým sluncem či drobným deštěm.

„Výše příspěvků od veřejnosti nás příjemně překvapila, děkujeme jim i bance za jejich podporu a finanční pomoc. Rádi bychom v zahradě vybudovali zastřešené bezbariérové posezení a vybavili ho potřebným nábytkem. I díky programu ČSOB pomáhá regionům se do toho můžeme pustit,” říká Zuzana Venturová z Diakonie. Podle ní by se vzniklé posezení dále využívalo pro konání pravidelných skupinových aktivizačních činností zaměřených na trénink kognitivních schopností i pohybových dovedností klientů, k posezením při harmonice a podobných akcí.

Peníze usnadní život i nemocným

Na druhém místě se umístil nadační fond Impuls s projektem Rozsviťme Česko. Té veřejnost poslala 25 490 Kč a banka přidala dalších 40 000 Kč.

Již třetí ročník happeningu sázení slunečnic vyzývá k podpoře a upozorňuje na úskalí roztroušené sklerózy, vážné, ale ne beznadějné nemoci. Osvěta je důležitá zejména pro mladé lidi, kteří se s nemocí doposud nesetkali a pro něž informovanost může znamenat zásadní rozdíl v kvalitě dalšího života.

Třetím nejúspěšnějším uchazečem je občanské sdružení Za sklem s projektem Rozšíření centra pro osoby s poruchou autistického spektra ve Zlíně. Veřejnost mu poslala 10 900 Kč a banka dalších 35 000 Kč.

Toto sdružení je jediné v kraji, které nabízí sociální služby a zajišťují komplexní péči lidem s touto poruchou od malých dětí až po dospělé uživatele. V současnosti chtějí rozšířit a vybavit nové prostory pro poskytování služeb především edukačními a rehabilitačními pomůckami.

Vítěznou trojici doplňuje Oblastní spolek Českého červeného kříže Zlín s projektem Pomůcky pro ošetřovatelskou službu. Ten od veřejnosti získal 5 147 Kč a od banky 25 000 Kč.

Zlínský červený kříž poskytuje terénní ošetřovatelskou službu a tím pacientům pomáhá prožít plnohodnotný, aktivní a důstojný život. K zajištění této služby potřebují nutně zakoupit zdravotnické a rehabilitační pomůcky, které pomáhají klientům ke zlepšení jejich zdravotního stavu.

ČSOB pomáhá regionům

·        Program má dvě kola – jarní a podzimní.
·        Celkem získá finanční dar 60 projektů, čtyři v každém z 15 regionů.
·        Tři vybírá odborná porota, čtvrtému udělí tzv. divokou kartu veřejnost.
·        ČSOB přispěje částkou 2 250 000 Kč, veřejnost podle uvážení.
·        V jarní části banka a veřejnost rozdělí 4 235 111 Kč.
·        Celkem se přihlásilo 263 projektů.
·        Nejvíce – 209 000 Kč – získala záchrana kostela u Nových Domků u Rozvadova.
·        Od začátku programu bylo podpořeno již 350 projektů
·        Celkem se za 7 let vybralo 38 000 000 Kč.

www.csobpomaharegionum.cz