Stejně jako v minulých letech návštěvníkům nabídne Gastro tour s ochutnávkami valašských specialit a mezinárodním farmářským trhem. Uskuteční se také doprovodné akce včetně galavečeří a kuchařských show i oblíbená soutěž o nejlepší valašský frgál. Zpestřením letošního ročníku bude účast kuchařů a producentů z Maďarska v čele s držitelem prestižní michelinské hvězdy.

Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy spolu s dalšími majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Jeho cílem je propagovat a popularizovat regionální producenty a valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál nebo slivovice. Zároveň ale každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé z evropských zemí.

„Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Přijede s nimi i šéfkuchař ověnčený prestižní michelinskou hvězdou, Miguel Rocha Vieira z restaurace Costes v Budapešti. Ta michelinskou hvězdu získala jako první v Maďarsku, pouhý rok po Vieirově příchodu, a brzy si vydobyla pověst jedné z nejlepších maďarských restaurací, kam míří nároční gurmáni a to i z řad známých osobností – navštívili ji mj. Anthony Hopkins nebo Brad Pitt s Angelinou Jolie. Jak jméno šéfkuchaře napovídá, není to rodilý Maďar, ale původem Portugalec. Můžeme se tak těšit na maďarskou gastronomii zajímavě okořeněnou dalšími evropskými vlivy. Zájemci budou moci jeho um ocenit při Michelinském obědě a Galavečeři v sobotu 6. října," uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla. Michelinský oběd a Galavečeře se budou konat v hotelu Lanterna. Vedle toho se v sobotu 6. října uskuteční ještě jedna maďarská Galavečeře a to v hotelu Horal. Tam ji pro návštěvníky připraví kuchaři další vyhlášené budapešťské restaurace Almárium Hungarorum.

Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je takzvaná Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem, která se bude konat v sobotu 6. a neděli 7. října od 10 do 18 hodin. V této době mohou lidé navštěvovat místní hospody i další gastro zastávky (letos je jich celkem 10) a ochutnávat různé speciality a krajové produkty ve stáncích. V nabídce hospod a restaurací budou mj. zabíjačkové, králičí, rybí, zvěřinové či jehněčí speciality, farmáři nabídnou frgály, valašské sýry, marmelády, mošty, biozeleninu, uzeniny a další valašské produkty. Díky účasti Maďarů nabídku okoření vína a pálenka, husí speciality, sýry, koření a také uherák, čabajka a další maďarské uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah tzv. zdravého cholesterolu. Pro velký úspěch se vrátí i loňští hosté z italské obce Sauris s prosciuttem a produkty Wolf i horským pivem Zahre.

Vstup na Gastro tour je pro návštěvníky zdarma. Za nabízené pokrmy i produkty v hospodách i na farmářském trhu se platí výhradně jednotným platidlem – valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč). Mezi gastro zastávkami rozptýlenými v údolí Léskové na 3,5 kilometrech sveze návštěvníky turistický vláček s ochutnávkou slivovice, koňský povoz a historický autobus.

Program Karlovského gastrofestivalu také zpestří jarmark s ukázkami valašských řemesel, kuchařské show či barmanské večery s guru českého barmanství Alexandrem Mikšovicem, novinkou bude sobotní Lidová veselice. Připravena bude i zábava pro děti s možností hlídání.

Vyvrcholením Karlovského gastrofestivalu bude v neděli 7. října soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Její renomé rok od roku vzrůstá, loni porota hodnotila rekordních 74 frgálů. V čele poroty opět zasedne pan Ladislav Frgal. Letošní 11. ročník přinese zpestření v podobě speciální soutěžní kategorie zasvěcené kuriózním frgálům. www.karlovskygastrofestival.cz

Pátek 5. 10.

• 20:00 - Champagne Night – barmanský večer s Alexandrem Mikšovicem (Cocktail bar Lanterna)

Sobota 6. 10.

• 10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
• 10:30, 13:00 - Kuchařské show se zajímavými hosty (Horal)
• 12:00 - Michelinský oběd se šéfkuchařem budapešťské restaurace Costes (Lanterna)
• 18:00 - Zakarpatský večer (Areál Lésková)
• 20:00 - Galavečeře s budapešťskou restaurací Almárium Hungarorum (Horal)
• 20:00 - Galavečeře s michelinským šéfkuchařem budapešťské restaurace Costes (Lanterna)
• 20:00 - Havana Club Night – barmanský večer s Alexandrem Mikšovicem (Cocktail bar Lanterna)

Neděle 7. 10.

• 10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
• 10:30, 13:00 - Kuchařské show se zajímavými hosty (Horal)
• 11:00 - 14:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)
• 19:00 - Galavečeře „Best of Valachy" (Lanterna)