VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V cukrárně jde o to, nezklamat očekávání

ZLÍN - Cesta majitelky zlínské cukrárny Zlíňanka Jitky Bařinové ke „sladkému řemeslu“ byla poměrně přímá. Vyučila se jako prodavačka. „Po škole jsem pracovala v obchodě s kávou a čajem v centru Zlína. Pak jsem nastoupila do Zlíňanky. To bylo před jednatřiceti lety.

13.11.2007
SDÍLEJ:

Oblíbenou pochoutkou jsou ve Zlíňance zmrzlinové poháry.Foto: DENÍK/Miroslav Herold

Dva roky jsem jen obsluhovala a pak jsem si udělala kurz na to, abych se mohla stát vedoucí cukrárny, což se mi nakonec i podařilo. No a před deseti lety jsem si Zlíňanku pronajala,“ vzpomíná Bařinová.

Původní prostor prodejny v centru krajského města byl hodně velký, a tak se z jednoho podniku vydělili dva konkurenti. „Působilo to podnikání obtíže, když hned vedle sebe začaly fungovat nezávislé cukrárny. Lidé byli zmatení a neměli zpočátku mou část původní Zlíňanky spojenou s prodejem zákusků a zmrzliny.

Mysleli si, že jsou to oddělené prodejny jednoho majitele orientující se každá na něco jiného,“ prozrazuje cukrářka.
A tak musela Jitka Bařinová přes rok bojovat o to, aby zákazníci začali chodit k ní a nikoliv jen vedle. „Povedlo se mi to, i když ne úplně dokonale,“ pousmála se paní Jitka. „Jistou dobu jsme se museli dokonce bít i za značku Zlíňanka. Spor jsme nakonec vyhráli k naší velké radosti,“ říká paní Jitka.

Majitelka Zlíňanky: Většinu receptů jsem si vymyslela sama, v obměnách jsou k dostání dodnes

Hlavní věcí, se kterou se lze prosadit v konkurenčním prostředí cukráren, je podle majitelky kvalita. „Nevyrábíme zákusky a poháry z levnějších italských ingrediencí a různých umělých náhrad, ale používáme poctivé přísady, třeba pravou živočišnou šlehačku,“ zdůrazňuje paní Bařinová.
Cukrářka se snaží držet tradice. „Lidé se do Zlíňanky vracejí za něčím, co tu už děláme desítky let podobným způsobem. Většinu receptů jsem si vymyslela sama. V malých obměnách a vylepšeních jsou zde k dostání dodnes,“ vysvětluje Bařinová. Třeba pohár Alena si možná z dětských let pamatují i starší obyvatelé Zlína.

„Nejednou mi zákazník řekl, že se do Zlíňanky těšil, jen co zjistil, že se cestou zastaví ve Zlíně. Věřte mi, to potěší,“ usmála se paní Jitka. Na její pochutiny k ní už zavítala řada hvězd, namátkou třeba Bolek Polívka.

Pokud se ptáte, čím to je, že se vám její sladkosti tak nesmazatelně vryjí do paměti a jejich chuť se vám vybaví i po mnoha letech, pak vám paní Jitka řekne, že nesmíte nic šidit. „Zákazník má chlupatý jazýček a čeká od nás vždy vysokou úroveň. V cukrářství jde zejména o nezklamávání očekávání,“ sděluje kulinářská umělkyně.

Nakupující mají zájem hlavně o běžné cukrářské výrobky - trubičky, dortíky, poháry a klasické zákusky. „Dodnes jako jedni z mála prodáváme i dárkové koše, které si možná ti starší z vás pamatují. Jedná se o proutěné košíky úhledně naplněné různými pochutinami a uzavřené v celofánu. Mnohdy už nevíte, co dát třeba známému jako dárek a takový pestrý dárkový košík nikoho neurazí,“ prozrazuje cukrářka.

Cukrárna Zlíňanka je malá, ale útulná. Na počátku majitelka zaměstnávala osm děvčat. „Dnes je to už méně. Ráda bych objem prodejny zvětšila, ale není kam, prostor je omezený. Možná se jednoho dne přestěhujeme „na větší“ a uděláme i koutek pro děti, o kterém občas uvažujeme,“ zasnila se Jitka Bařinová.

13.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 17 000 Kč Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Samostatný konstruktér/ka. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Hulín, - tvorba výkresové dokumentace, vytváření slévárenských postupových výkresů, - SŠ technického směru, znalost 3D CAD, CAM systémů, znalost nejlépe SOLID WORKS, SOLID CAM, Znalost AJ na komunikativní úrovni, řidičský průkaz skupiny B, aktivní přístup k řešení problémů, časová flexibilita, zodpovědnost, spolehlivost, - doba určitá s možností prodloužení, - své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: novaki@slevarnahulin.com. Pracoviště: Slévárna pilana hulín, spol. s r.o., Nádražní, č.p. 804, 768 24 Hulín. Informace: Ivo Novák, . Právo - Právo Právník 17 000 Kč Podnikoví právníci Právník. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Holešov, - kancelář poskytuje komplexní právní služby a poradenství, - VŠ vzdělání, aktivní a samostatný přístup k práci, - benefity: stravenky, 5 týdnů dovolené, - Životopis a motivační dopis posílejte, prosím, e-mailem na prihlasky@notar-skopal.cz nejpozději do 15.10.2018.. Pracoviště: Judr. petr skopal, nám. Dr. E. Beneše, č.p. 25, 769 01 Holešov. Informace: Eva Diblíková, . Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači elektrotechniky, elektroniky a domácích potřeb prodavač/ka - elektro. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Holešov, - vyučení v oboru výhodou, praxe v prodeji elektro vítána, komunikativnost, zájem o práci, spolehlivost, - PD Po-Pá 8:00-17:00 hod., polední přestávka 60 minut (12:00-13:00), každá druhá sobota pracovní, možnost práce i na zkrácený úvazek - dle dohody, doba určitá 1 rok s možností prodloužení, benefit - stravenky, - kontakt osobně na pracovišti nebo telefonicky Po-Pá (8:00 - 12:00 hod., 13:00-17:00 hod.). Pracoviště: Jiří režný - elektroservis, nám. Dr. E. Beneše, č.p. 7, 769 01 Holešov. Informace: Hana Michlíčková, +420 724 591 147. Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 200 Kč Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva dělník na pilařskou, stavební výrobu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Chvalčov, - práce v dřevařské výrobě, obsluha rámové, zkracovací, rozmítací pily, stavební výroba, výroba atypických palet, - vzdělání není rozhodující, PD: Po-Pá (6:00 - 15:00 hod.), , - benefity: příspěvek na stravování, - kontakt osobně na pracovišti Po-Pá (7:00 - 14:00 hod.), nebo kontakt telefonicky Po-Pá (6:00 - 15:00 hod.), příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: moravastav@mskm.cz. Pracoviště: Moravastav kroměříž, spol. s r.o.- pila chvalčov, Na Kůtku, č.p. 400, 768 72 Chvalčov. Informace: Jaroslav Pírek, +420 604 297 140.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Videosouhrn 17. září 2018

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Mistrovská kopaná: jak hrál vás oblíbený tým? Podívejte se

Přinášíme vám tradiční fotbalový přehled.

Oheň zasáhl sklad štěpky ve Chvalčově

O páteční půlnoci zasáhl požár ve Chvalčově objekt bývalého seníku, ze kterého je nyní sklad dřevěné štěpky. Na místo se dostavili profesionální jednotky z přilehlé Bystřice pod Hostýnem a Holešova, tak samozřejmě místní dobrovolní hasiči.

Standardní osobní rozvoj? Ne. Tohle jsou autentické příběhy, které vás posunou

Letos v září kromě povinné školní docházky odstartoval i neziskový projekt Škola průserů, který mění úhel pohledu na náročné životní situace. V pořadu se vystřídá hned několik známých a inspirujících osobností z různých odvětví. Ti všichni se s vámi podělí o nejnáročnější situace ze svých životů ale taky o to, jak se z nich dostali a co si z toho vzali dál do života.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT