Své produkty přijeli do Velkých Karlovic předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé. „Sešly se především sýry kravské a kozí, kromě přírodních i uzené, zrající a různě dochucené – kromě ořechů také třeba pažitkou, brusinkami a česnekem. Těší nás, že se soutěž opět těšila velkému zájmu návštěvníků. Ti si chválili chuť všech soutěžních vzorků, která byla opravdu vysoká, a v hlasování veřejnosti se přiklonili ke stejnému vzorku jako porota,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Karlovický hotel Lanterna se zaměřuje na moderní valašskou gastronomii, s producenty sýrů se snaží spolupracovat dlouhodobě. Jeho tradičním dodavatelem je zejména rožnovská Biofarma Horut, která se soutěže úspěšně účastní již řadu let a i letos se prosadila v první pětici.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský sýr:

1. místo - Lidka Rohelová, Valašské Meziříčí - kravský ořechový sýr
2. místo - Jana Tomková, Velké Karlovice - kravský uzený sýr
3. místo - Radek Minarčík, Velké Karlovice - kozí camembert
4. místo - Anastazya Malinová, Hošťálková - kravský pažitkový a česnekový sýr
5. místo - Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm – kravský sýr

Hlasování veřejnosti:

Lidka Rohelová, Valašské Meziříčí - kravský ořechový sýr