Své produkty sem přijeli předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé.

Vítězem se stala Biofarma Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm, která patří k tradičním účastníkům a pravidelně také obsazuje některou z předních příček. Letos získala první místo za nízkotučný horský kravský sýr. Druhé místo obsadila Anna Vašutová a třetí Barbora Kováříková, obě z Velkých Karlovic. „Celkově byla letos účast výrobců přímo z naší obce velmi hojná. Je potěšující, že se jejich práci ve Velkých Karlovicích daří,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži byly zastoupeny hlavně sýry kozí a kravské, v menší míře ovčí. "Ovčí sýry, ačkoliv měly na Valašsku v minulosti největší tradici, se v soutěži pro svou pracnost a menší výtěžnost z mléka objevují bohužel jen zřídka,“ dodala Zuzana Vašutová.

Soutěž se těšila také velkému zájmu návštěvníků. Ti mohli vedle poroty hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. V jejich hlasování zvítězil sýr Greyer, rovněž od Biofarmy Horut.

Právě Biofarma Horut patří k tradičním dodavatelům Spa hotelu Lanterna. Hosté mohou její sýry ochutnat k snídaním i v rámci stálého menu restaurace. Kuchaři ze sýrů připravují nejen předkrmy a hlavní jídla, ale i chutné dezerty. „Právě díky soutěži jsme kdysi Biofarmu Horut poznali a navázali s ní spolupráci, která úspěšně trvá už několik let,“ uzavřela Zuzana Vašutová.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr 2017

1. místo - Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm, nízkotučný horský kravský sýr
2. místo - Anna Vašutová, Velké Karlovice, uzený kravský sýr
3. místo - Barbora Kováříková, Velké Karlovice
4. místo - Lenka Válková, Velké Karlovice, čerstvý kozí sýr
5. místo - Farma Zerlina, Hážovice, kozí zrající sýr
6. místo - Marie Sibalová, Velké Karlovice, kozí čerstvý sýr

Hlasování veřejnosti 

Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm, sýr Greyer