VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotničtí asistenti, praktické 19 660 Kč Zdravotničtí asistenti (praktické sestry) Praktická sestra. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19660 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Kroměříž, - požadavky: vzdělání v oboru, práce na PC, flexibilita, důslednost, spolupráce v týmu, komunikace s cílovou skupinou, empatie, kvalita práce, - PP na dobu určitou 1rok s možností prodloužení, - plat: 9. platová třída 19 660 Kč plus zákonné příplatky, stanovení platu dle NV č. 341/2017 Sb., po uplynutí zkušební doby osobní příplatek, 5 týdnů dovolené, - kontakt telefonicky Po-Pá (8:00 - 15:30 hod.), příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: ulehlova@sskm.cz. Pracoviště: Domov pro osoby se zdravotním postižením - barborka, Karla Čapka, č.p. 3333, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Jana Úlehlová, +420 573 509 533,725 327 805. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 45 000 Kč Řidiči tahačů řidič sk. C + E- mezinárodní doprava. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 45000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Bílavsko, - vzdělání není rozhodující, praxe v mezinárodní dopravě vítána, ŘP sk. C+E podmínkou, karta řidiče, profesní průkaz, spolehlivost, flexibilita, nástup možný ihned, - své písemné nabídky posílejte na e-mail: infolmk@seznam.cz. Pracoviště: Marek končitík, 768 61 Bystřice pod Hostýnem 1. Informace: Marek Končitík, . Doprava a logistika - Doprava a logistika Traktorista a obsluha 120 Kč Traktoristé a obsluha zemědělských strojů traktorista. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč, mzda max. 160 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště Střílky, - sklizeň jablek a výpěstků, - vzdělání není rozhodující, ŘP T podmínkou, manuální zručnost, - zkrácený úvazek 20 hod./týden, možnost práce i na dohodu o provedení práce, HM hodinová 120-160,-Kč, PD od 7:00 hod., PD Po-Pá, práce možná i o víkendech, - kontakt telefonicky Po-Ne (8:00 - 21:00 hod.). Pracoviště: Jaroslav kubáček, Zámecká, č.p. 206, 768 04 Střílky. Informace: Jaroslav Kubáček, +420 607 577 574,573 375 117. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 85 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 85 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: pracoviště Holešov, - vzdělání není rozhodující, praxe v oboru výhodou - není však podmínkou, profesionální vystupování, trestní bezúhonnost, věk nad 18 let, přiměřený zdravotní stav k výkonu práce, certifikát strážného firma zajistí, - PD 7:00-20:00 hod.,12-ti hodinové turnusové pracovní směny, - Kontakt telefonicky Po-Pá (8:00 - 15:00 hod.), příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: nabor.ostrava@bohemiaplus.cz. Prosíme zájemce, aby nechodili na pracoviště, kontaktní osoba se tam nenachází.. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. - holešov, Palackého, č.p. 730, 769 01 Holešov. Informace: Pavla Liebertzová, +420 606 333 112.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22. října 2018

Rvačka před bowlingem a velká oprava lipenského expresu: zhlédněte videa dne

Na snímku starosta Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek.

Koalice? Bystřice stále tápe ve tmě

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kdo bude následovat Koželu? Hlasování o legendu začíná

V aktuální sezoně hokejový klub PSG Berani Zlín slaví 90 let od vzniku sportu ve městě. Regionální Deník ve spolupráci s hokejovým klubem PSG Berani Zlín nabízí možnost zapojit se do hlasování, která zlínská osobnost by měla mít dres pod stropem Zimního stadionu Luďka Čajky.

Sražení policistky, hrad pod palbou: a sumec albín: prohlédněte si videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 20. až 21. října 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT