Spousta receptů, zajímavostí, tipů na www.vseovareni.cz

I když má trny, píchá a je to zdánlivě obyčejný divoce rostoucí keř, jeho plody skrývají neuvěřitelné množství vitaminů. Šípky patří do čeledi růžovitých, což připomínají nejen trny, ale i pichlavé, často svědění vyvolávající nažky. Šípkový keř roste s oblibou tam, kde porosty bují o sto šest a rostliny se tak vzájemně chrání. I proto je plný vitaminu C a lykopenu.

Šípkový keř je rozšířen po celé Evropě kvete v červnu, s pozdním létem a počínajícím podzimem se na jeho větvičkách objevují malé červené plody, bohaté na živiny. O léčivé síle věděl už otec medicíny Hippokratés podával je svým pacientů. V herbáři se objevily v 11. století.

Jak šípky pomáhají?

Šípky prokazují lidskému organismu celou řadu dobrých skutků. Preventivně působí proti infekcím a nachlazení tady nejlépe pomůže horký šípkový čaj ze sušených plodů, dále zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách. Jestliže máte pocit, že na vás podzimní dny nepůsobí zrovna nejlépe, tak jsou to právě šípky, které pomáhají pečovat o nervy a zvyšují schopnost soustředění. A jedna dobrá zpráva pro muže konzumace šípků zvyšuje libido a stimuluje potenci. Největším darem jsou oranžovočervené plody pro ty, které trápí problémy s krvácejícími a citlivými dásněmi. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze.

Kdy je sbírat?

Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Do plátěné tašky nebo proutěného košíku si můžeme nasbírat, co hrdlo ráčí vybíráme si však vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené plody bez stopek, které pak sušíme buď v teplé a dobře větrané místnosti nebo v sušičce. Usušené šípky skladujeme v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě.

Co dobrého a zdravého si připravit?

Jak však s usušenými šípky naložit později? Velmi snadno, oblíbený je nejen čaj, ale také sirup, marmelády či omáčky ke zvěřině.

Nejjednodušším receptem z šípků je obyčejný odvar, šípkový čaj. Máte raději lehce alkoholické nápoje? Vyzkoušejte šípkový likér. Směs šípků, citronové a pomerančové kůry, rozinek, skořice a nového koření nalijeme do alkoholu a necháme asi čtrnáct dní odležet v teple na slunci. Poté přidáme cukerný roztok a ještě chvíli necháme nápoj odležet v chladnu. Podobně lze připravit i domácí víno.

Z šípků můžeme uvařit i výtečnou marmeládu, a to za tepla i za studena. Déle vydrží marmeláda připravená za tepla. Snadno lze připravit i kompot a sirup, které pak můžeme konzumovat celý rok. Šípkový džem tvoří základ oblíbené šípkové omáčky, která je vhodná zejména ke zvěřině. Připravuje se smícháním jíšky, vína, vody nebo masového vývaru, šípkového džemu a trošky citronové šťávy.

VYZKOUŠEJTE

Šípková marmeláda

Šípková omáčka

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
29. října se věnujeme vejcím.