Pór, kterému častěji říkáme domácky pórek, je oblíbená cibulová zelenina, která svou štiplavostí dává jídlu příjemný říz.
Méně se však ví, že konzumace pórku má příznivé účinky na lidské zdraví. Prospěšnost našemu tělu znali už ve starověkém Římě.
Pórek se pěstuje už přes čtyři tisíce let. Dokazují to archeologické nálezy z města Ur ve starověké Mezopotámii.
Je velmi oblíbený ve Francii, kde jeho roční průměrná spotřeba přesahuje šest kilogramů na osobu.
Zelenina s bílým stonkem je dodnes také symbolem Walesu. Zdejší bojovníci si kdysi vtírali jeho šťávu do kůže, což jim mělo přinést odvahu a ochránit je před zraněním.
Vyzkoušeje
Dušený pórek na másle s rozinkami
Pomůže se dnou
Pórek je doslova opředen mýty a legendami, jež mu přisuzují mimořádné ochranné účinky. V dávné Persii se nosil za levým uchem, aby se zabránilo otravě.
Ve starém Egyptě zase tvořil pravidelnou součást jídelníčku stavitelů pyramid, neboť se věřilo, že zvyšuje fyzickou sílu. Jedli ho hlavně jako čerstvý salát se zálivkou z oleje šlehaného s vínem.
V Anglii se prý ve středověku dával před spaním pod polštář pórek zabalený v černé látce, aby zahnal noční můry, a jako ochrana před bleskem i ohněm.
Faktem nicméně je, že robustní zelenina s bílým koncem stonku účinně působí na různé tělesné neduhy.
Kvůli svým močopudným vlastnostem se doporučuje lidem trpícím dnou či revmatickým onemocněním. Fosfor v něm obsažený zase výrazně povzbuzuje činnost mozku a žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobeným věkem.
Jeden stonek póru průměrné velikosti obsahuje osminu dávky draslíku a třetinu kyseliny listové doporučovanou pro denní příjem dospělého člověka. Dále v něm najdete éterické oleje s obsahem síry, vitamin C, vlákninu a minerály.
Vyzkoušejte
Zelená je dobrá
Pórek můžete konzumovat celý a překvapivě zelená část obsahuje až dvojnásobek vitaminů oproti bílé části stonku. Proto s chutí zpracujte i listy.
To platí zejména u křehké jarní odrůdy pórku, určené ke konzumaci za syrova. Tato lahůdková zelenina pěstovaná ve skleníku připomíná trochu jarní cibulku, kdyby měla ploché listy.
Chuť a vůně pórku jsou však v porovnání s cibulí ještě mnohem jemnější.
Čerstvý pórek koupíte po celý rok. Pěstuje se u nás, ale velká část produkce se dováží hlavně z Nizozemska, Belgie a Francie, z části i z Turecka.
Tři jakosti
Na našem trhu se můžete setkat s pórkem ve třech jakostních třídách. Pro všechny ale platí, že pór musí být čerstvý, bez nadměrné povrchové vlhkosti a vždy také celý odstraněny mohou být pouze kořínky a konce listů. Nejmenší průměr stonku póru uváděného na trh musí být 1 cm.
Základní rozdíl mezi jakostními třídami spočívá v délce vybělené časti póru:
I. jakost vybělená část tvoří minimálně jednu třetinu z celkové délky
II. jakost vybělená část tvoří minimálně čtvrtinu celkové délky
III. jakost bílá část tvoří alespoň čtvrtinu celkové délky, ale pórek může mít i založené květenství a listy se stopami rzivosti. Nevadí ani vady zabarvení.
Do číny i jako řízek
Z pórku se připravují polévky, saláty nebo mozeček, velmi chutný je také zapékaný nebo třeba zavinutý ve slanině a obalený v trojobalu.
Významné místo zaujímá především v asijské kuchyni. V Asii však na trhu existuje mnohem víc druhů pórku než u nás.
Odlišují se křehkostí, vůní i stupněm štiplavosti a podle toho s nimi místní kuchaři ve svých specialitách pracují.
Pórek je poměrně univerzální zelenina. Dá se využít při všech způsobech kuchyňské úpravy.
Třebaže je chuťově méně výrazný než jeho příbuzná cibule, také u něj je třeba uvážit, v jakém množství ho do připravovaného jídla přidat. Množství pórku by totiž nikdy nemělo přesahovat množství hlavní suroviny a překrývat její chuť.
Pórek jde skvěle dohromady například s bramborami, obecně se dá říct, že se uplatní všude tam, kde nechcete použít chuťově výraznější cibuli.
Skvělý je i ve studené kuchyni. Zkuste jej přidat třeba do salátů, kam běžně dáváte jarní cibulku pórek jim na aromatu neubere a vydrží mnohem déle svěží. Pokud ho navíc nakrájíte najemno a přidáte do pomazánek místo cibule, uvidíte, že bude chutnat i dětem.