VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: domácí zmrzlina

I když léto končí, zmrzlinu, která k němu zákonitě patří, si rozhodně odepřít nemusíme. Pokud si dokážete doma navíc vyrobit vlastní, bude vám chutnat o to víc. A to nemusíme hovořit o dětech.

19.9.2011 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Kupované nanuky bývají přecpané cukrem, konzervačními látkami a kdoví čím ještě. Domácí zmrzlina tak vyhrává na plné čáře.

Je to elegantní způsob, jak se celkem rychle zbavit přebytečné sklizně, která vám zbyla uložená v mrazácích z letních měsíců.

Zmrzlinu můžete vyrábět téměř ze všech plodů, které lze rozmixovat nebo vymačkat. Ideální jsou například jahody, maliny, borůvky, rybíz, ale s trochou fantazie můžete použít téměř všechno ovoce, které je běžně k mání.

A ti, kteří vlastní sklizeň nemají, nemusejí zoufat. Použít se dají i banány, pomeranče (vymačkané) nebo ananas.

Důležité je získat kašovitou nebo tekutou směs, kterou pak nalijete do forem. Pokud jste ortodoxní zastánci zdravého stravování, můžete zmrzlinu vyrábět jen z ovoce samotného.

Chcete-li dětem přeci jen dopřát trochu víc, můžete do směsi přidat mascarpone, smetanu nebo bílý jogurt, popřípadě trochu cukru (zejména k červenému rybízu, který je přeci jen kyselejší).

Zmrzlinu můžete vyrobit nejen z čerstvého či koupeného ovoce, ale například i z džemů a zavařenin (které je ale záhodno opět trochu „naředit“ smetanou nebo jogurtem), z ovocných jogurtů nebo třeba i z džusu.

Ten je celkem konzistentní, jinak ale moc nedoporučujeme vyrábět zmrzlinu ze směsi na vodovém základě všechen cukr totiž padne ke dnu a nahoře zbude jen samotná voda.

Pokud jste nároční, co se týče konzistence, můžete buď zakoupit zmrzlinovač nebo připravenou směs asi tak jednou za půl hodiny při mrazení promíchat. Jinak se výsledek podobá spíše dřeni, ale ujišťuji vás, že dětem je to většinou úplně jedno.

Na internetu i v některých kamenných obchodech lze sehnat formy na domácí zmrzlinu, ale pokud se vám z nějakého důvodu nechce je kupovat, je možné si formičky vyrobit i doma třeba z použitých (ovšem pečlivě vymytých) krabiček od margarínu, z malých misek nebo jiných plastových krabiček vhodného tvaru, do kterých vyrobíme (nejlépe také z plastu) jakousi mřížku, tedy přepážky, které oddělí jednotlivé porce.

Nebo do větší misky prostě napíchejte dřívka či špejle, před podáváním nechte zmrzlinu krátce roztát a jednotlivé nanuky jednoduše vyřízněte ostrým nožem.

19.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
11

Epidemie chřipky ve Zlínském kraji graduje

Ester Ledecká je překvapivá vítězka Super-G
20

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

On-line rozhovor s primářkou hematologie

Proč pořád neumíme na 100% vyléčit leukémii? Jak je těžké získávat dárce? Jaký zájem o práci s krví? Nejen na to se můžete ptát primářky Jany Pelkové z Hematologicko – transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati a ve Vsetínské nemocnici. Otázky můžete pokládat již nyní, Jana Pelková vám bude odpovídat ve středu 21. února od 10 do 11 hodin na našem webu.    

Poselství starých Mostečanů odtajněno a s Olgou Lounovou bezpečně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. února 2018.

Češi bojovali jako lvi. Kanadu porazili 3:2 po nájezdech

/FOTOGALERIE/ Čeští hokejisté v druhém zápase olympijského turnaje porazili Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. Národní tým předvedl mnohem lepší výkon než proti Koreji a rázně vykročil do čtvrtfinále.

Ledecká je zlatá! Na OH šokovala vítězstvím v super-G. Na lyžích

/FOTOGALERIE/ Ester Ledecká šokovala na olympijských hrách vítězstvím v superobřím slalomu. Vyhrála o setinu sekundy před obhájkyní zlata Rakušankou Annou Veithovou. Vítězství české reprezentantky je bezesporu největším překvapením právě probíhajících her.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT