Pro grilování je vhodné nakupovat zeleninu tvrdší, aby se pak na roštu nerozpadla nebo neroztekla.

Důležité je také myslet na velikost jednotlivých kusů. Na zelenině, jež propadne grilovacím roštem, si mnoho lidí nepochutná.

Lilek, cuketu a podobné druhy zeleniny je lepší krájet podélně, protože s většími kousky se lépe manipuluje. Ideální tloušťka jednotlivých plátků je přibližně jeden centimetr.

Nejlepší jsou rajčata

Pro grilování se nejvíce hodí rajčata. Ideální jsou pak cherry rajčátka, která se krásně dají napíchnout na zeleninový špíz. Vhodná je také kukuřice, paprika, žampiony a cuketa. Tu je nejlepší nakrájet na silnější plátky a omotat anglickou slaninou.

Nebojte se zeleninu před grilováním naložit do olivového oleje a bylinek. Z těch se hodí takové, které mají hrubší chuť. Například tymián, rozmarýn, oregano nebo saturejka.

Velmi oblíbená a rozšířená bazalka se v tomto případě příliš nehodí, jelikož její chuť je příliš jemná a při tepelné úpravě se vytrácí.

Při samotném grilování je důležité mít pořádně rozpálený gril. Grilování by mělo být velmi rychlé, aby zelenina zůstala stále křupavá a měla příjemně čerstvou chuť.

Rajčata jsou velmi jemná, a proto je důležité nakrájet je před grilováním na polovinu. A to tak, aby rajče nevytékalo. Krájíme tedy tak, že stopka zůstane na jedné straně a druhá půlka je bez ní.

Rajčata následně pokládáme na gril nejprve stranou řezu, a pak otáčíme na druhou stranu. K rajčatům je ideální tymián a mořská sůl.
Krátký čas postačí

U zeleniny (stejně jako u všeho grilovaného) se čas grilování liší. Je potřeba brát ohled na velikost zeleniny a rozpálenost grilu. Obecně platí, že zelenina by na grilu neměla trávit příliš mnoho času.

A co dělat, když všechny dobroty z grilu nestihneme sníst? Musíme kvůli ohřívání porcí znovu rozdělávat a rozpalovat gril?

„Rozhodně je vhodnější pokrmy ohřát na grilu. Dostanou pak onu příjemnou vůni a křupavou kůrku. Nejlepší je samozřejmě vše sníst v den grilování. Úplně nejhorší variantou je ohřívání v mikrovlnce, jídlo totiž ztratí podstatnou část své chuti,“ uzavřel Václav Šulc, kuchař z Chefparade. (sin)

Více receptů na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE:

Grilované brambory s rozmarýnem


Zeleninový špíz s jablky v marinádě



Grilovaný lilek